CroExpress

Granice između Njemačke i Austrije, zatvorene zbog pandemije koronavirusa, trebale bi se u potpunosti otvoriti od 15. lipnja, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger za radijsku stanicu Ö1, javlja n-tv.de.
Köstinger je najavila kako će neke opcije olakšanja putovanja stupiti na snagu već od petka, 15. svibnja.
Ured kancelara Sebastiana Kurza potvrdio je austrijskoj novinskoj agenciji APA da će se od 15. lipnja na granicama provoditi samo nasumični kontrolni pregledi. Još danas bi se trebao održati sastanak u Berlinu kada će se razgovarati o daljnjim koracima i preventivnim mjerama za prelazak preko graničnih prijelaza.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz  je u utorak navečer u programu ’10vor10′ na švicarskoj televiziji rekao da očekuje otvaranje granice u lipnju. Prethodno je telefonom nazvao svoju njemačku kolegicu Merkel.

Kako je priopćila austrijska vlada, Austrija također nastoji liberalizirati pogranični režim sa ostalim susjednim zemljama. U skladu s tim, premijer Kurz je naložio i ministru unutarnjih poslova Karlu Nehammeru, ministru vanjskih poslova Alexanderu Schallenbergu i ministrici Eu-a Karoline Edtstadler da pokrenu sličan proces sa Švicarskom, Lihtenštajnom i susjednim zemljama u Istočnoj Europi.

Austrija otvara granice :-)Objavljuje CroExpressSrijeda, 13. svibnja 2020.

Datum objave: 13.05.2020.