Autor: CroExpress

Pandemija koronavirusom potpuno nam je promijenila svakodnevicu. Ulice su prazne, a glavni ‘modni dodatak’ onih rijetkih koji se mogu sresti na ulici su maske za lice i rukavice… škole i vrtići su zatvoreni, restorani i kafići zatvoreni, javna događanja odgođena… Svaki aspekt naših života pogođen je trenutačnom situacijom.

26-godišnja Stella Tompolidis iz Zagreba već sedam godina živi u Njemačkoj, u Offenbachu. Pandemija je, kaže nam, promijenila i njezin život, i privatno i poslovno.

Pandemija je prvo ‘zahvatila’ posao

Stella je ugostiteljica i već dvije i pol godine sa suprugom vodi obiteljski restoran, fine dining u Frankfurtu. Kaže, tu se prvo počelo osjećati da se nešto događa. ‘Krenulo je već u veljači. Sa svakom novom vijesti došla je i nova reakcija gostiju, djelomično otkazivanje rezervacija, lagano ‘zahlađenje’ po pitanju planiranja evenata, nabava robe je postajala teža…’, otkriva nam Stella te dodaje kako je početkom ožujka sve postajalo jasnije – situacija se kreće prema pojačanju mjera suzbijanja pandemije. ‘U biti smo svi samo čekali trenutak kad će se donijeti odluka o zatvaranju ugostiteljskih a i ostalih uslužnih objekata’.

Život se okrenuo naglavačke, ali nije katastrofa

Nakon ožujka stvari su se promijenile za sve, ne samo ugostitelje. Stella nam govori kako se tada, osim poslovno, život okrenuo naglavačke i privatno. Redovi ispred dućana, zakašnjele pošiljke, zatvoreni parkovi i igrališta… Sve što je bilo normalno i svakodnevno, nestalo je ili se skroz promijenilo, govori nam Stella te s pozitivnim pogledom otkriva kako za nju ova situacija ne znači katastrofu, ni poslovnu ni privatnu.
‘Evo, već smo preko mjesec dana doma. Poslovno potpomaže država, i mislim da organizacija te pomoći naravno nije idealna, ali spriječava financijsku katastrofu, barem u našem sektoru’ kaže Stella smatrajući kako bi ‘pod ovakvim okolnostima očekivati idealno rješenje bilo i više nego naivno’.
‘Privatno su se prihodi naravno smanjili, ali smanjili su se i troškovi, tako da i u tom segmentu nemam potrebe se žaliti. Sve se u principu svodi na prilagodavanje situaciji’, iskreno će naša sugovornica.

Pozitivan aspekt


Ne samo da se neće žaliti na trenutačnu situaciju, Stella je iz svega izvukla i ono pozitivno. ‘Kao ugostitelji inače nemamo toliko vremena za biti doma, uživati u obiteljskim obavezama i slobodnom vremenu. Sada kada smo ‘prisiljeni’ biti u kući, uživamo u svakom danu najbolje što možemo’, kaže nam Stella, inače i mama trogodišnje djevojčice. Kako kaže, ovo slobodno vrijeme s obitelji provodi kuhajući, igrajući se alli i pokušavajući pomoći onima oko sebe kojima je u ovakvoj situaciji puno teže. Dio vremena koriste i za obnovu restorana, ili pak sakupljanje ideja za vrijeme nakon Corone.

‘Sve u svemu, najgora posljedica svega ovoga za našu obitelj jest da smo eventualno upravo iskoristili, odnosno koristimo naš godišnji odmor za ovu godinu. U usporedbi s onim obiteljima čiji članovi leže na odjelu za intenzivnu njegu, ili onim koji su možda izgubili nekoga zbog ovog virusa, naš je ‘gubitak’ više smiješan nego tužan’, poručila je za kraj naša sugovornica.

Datum objave: 14.04.2020.