CroExpress/Francisko Pavljuk

Hrvatska zajednica u Beču nakon početnih okupljanja 1965. godine oko fra Mirka Čovića kod bečkih franjevaca u Singerstrasse i Peterskirche na Grabenu dobila je u samom centru Beča svoj prepoznatljivi prostor.

Danas turistički vodići grada Beča, provodeći grupe turista, pokazujući prstom na crkvu Am Hof govore da je to ‘Hrvatska crkva’. Veliki broj hrvatskih vjernika koji ispunjava svake nedjelje crkvu i trg čini je najposjećenijom crkvom u Beču, a hrvatski vjernici uživaju ugled zajednice vjerne svojoj crkvi i župi.
Prostorije ureda u Singerstrasse 7 bile su mjesto samoga ureda, susreta, razgovora i druženja, a važnije vjerske i proslave i druženja često su se odvijala u franjevačkoj dvorani u ulici Seilerstätte.
‘Hrvatski dušobrižnički ured’ osnovan je prvenstveno radi hrvatskih ratnih i poratnih izbjeglica. Njegova briga je bila skrb za tu kategoriju ljudi. 1962. uz tu kategoriju pojavljuje se jedna nova, daleko veća i sa tendencijama rasta, hrvatski ‘Gastarbeiteri’. Njihov dolazak i pojava stavit će, tek osnovanu instituciju pred nove zahtjeve.
Poslušajte i pogledajte u nastavku!

Datum objave: 14.04.2020.