Autor: Vlado Bulić/Suttgart

Prije tri tjedna veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota predao je vjerodajnice saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru. Ceremonija primopredaje vjerodajnica održana je u dvorcu Bellevue uz visoke vojne počasti. Tako je Hrvatska zvanično dobila osmog veleposlanika u SR Njemačkoj. Prije toga Gordan Bakota je obavljao veleposlaničke dužnosti u Turskoj, Austriji i Srbiji.
Hrvati u Baden-Württembergu su imali čast i zadovoljstvo prvi u Njemačkoj se susresti s novim veleposlanikom Gordanom Bakotom i s njim razgovarati. Naime, pozivu Generalnog konzulata u Stuttgartu i generalnog konzula Ivana Sablića odazvali su se Hrvati s područja Baden-Württemberga i šire.

Želja veleposlanika je bila upoznati se s novim idejama i prijedlozima o suradnji Veleposlanstva i Generalnog konzulata s udrugama, katoličkim misijama i hrvatskom nastavom na ovom području.

Veleposlanik Bakota je istaknuo dobru odluku Vlade Republike Hrvatske da preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomogne iseljeničkim udrugama u financiranju raznih projekata koji doprinose promidžbi hrvatskih interesa i očuvanju hrvatskog identiteta.

Ovaj prijam pokazao je da su ovakvi susreti neophodni kako bi se razmjenila mišljenja i informacije.
Jedno od pitanja je bilo vezano za uvođenje dopisnog glasanja za Hrvate u inozemstvu. Točno prije 30 godina podnešen je zahtjev u Hrvatski sabor koji bi omogućio Hrvatima u inozemstvu dopisno glasovanje.  Hrvati izvan RH se još nadaju da će se pojednostaviti izborni proces kako bi se svim hrvatskim građanima ma gdje oni bili omogućilo jednostavnije glasanje.
Pored velikih financijskih sredstava koje hrvatska država izdvaja za hrvatsku nastavu u inozemstvu Ministarstvo znanosti i obrazovanja bi moralo uložiti više truda u bolju organizaciju koja bi omogućila kontinuitet hrvatske nastave, a koji se prekida neodgovarajućom i neusklađenom zamjenom nastavnika nakon isteka mandata. 

Predložena je veća suradnja i razmjena studenata u sklopu međunarodne razmjene i projekata na nivou Europske unije.

Od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja mora se dosta toga poduzeti i učiniti kako bi se hrvatski jezik uvrstio i osamostalio kao samaostalni jezik na sveučilištima u inozemstvu. Zbog nezainteresiranosti Ministarstva posebno je uočljiv gubitak katedri za hrvatski jezik. Time se nanosi neprocjenjiva šteta imidžu Hrvatske u svijetu.

Istaknuto je da bi bilo dobro da se mladi Hrvati potaknu na aktivno sudjelovanje u njemačkom društvu i da svojim argumentiranim komentarima na društvenim mrežama ospore neutemeljena pisanja naručenih članaka plaćenih novinara.

Veleposlanik je zamoljen da se zauzme kod Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske da se produži rok za dostavu potvrde o nekažnjavanju tj. potvrde da se protiv osobe za zastupanje ne vodi kazneni postupak.

Nakon objave Javnog natječaja za prijavu projekata organizacija hrvatskog iseljeništva radi ostvarivanja financijske potpore, rok za podnošenje prijava je 30 dana, a potvrda o nekažnjavanju od njemačkih službi se može dobiti u roku od 4 do 8 tjedana.
U ekskluzivnom razgovoru za hrvatsku radio emisiju KROS iz Karlsruhea, veleposlanik je kazao sljedeće: – Jako me veseli buduća suradnja s Hrvatima i Hrvaticama u Republici Njemačkoj, svima stojim na raspolaganju. Naglasak stavljam na mlade generacije, obrazovanje, učenje maternjeg jezika, i na tome ću predano raditi.

Datum objave: 01.02.2020.