Autor: CroExpress/Damir Lacković

Prvo što biramo osobu ‘po sviđanju’, a to je neracionalno. Meni se sviđaju žene. Takav sam rođen. No nije korektno, dapače omalovažavajuće je funkciju ali i nas glasače svesti na izbor za Miss ili Mistera… Naravno, ja imam i svoje mišljenje i svoj izbor između pretendenata na tu funkciju. To je racionalno. Odbijam birati po ‘sviđanju’.

Uvijek je dobro postaviti pitanje: što je koji kandidat dobrog ili lošeg učinio za nas osobno, za našu lokalnu zajednicu, za Državu? I tako procijeniti tko je bolji.

Ovo nije sraz ideologija, jer su i kandidatkinja i kandidat koji se natječu na ovim izborima zapravo prošli zajedno isti put na početku karijere. Oni tada nisu bili ni desnica ni ljevica. To su postali tek kasnije. Oboje su tek ‘karijerni diplomati’. No ne mogu prešutjeti da im je ‘diplomacija’ tek pitanje egzistencije, a ne stvar habitusa. Diplomacija je sasvim nešto drugo od onog što oboje kandidata manifestiraju. Treba jasno shvatiti da su oni, svoju političku orjentaciju izabrali a nisu s njom rođeni. I sve što su činili u svojim karijerama su svjesno izabirali.

Na ovim izborima će vjerojatno pobijediti razum. A taj razum kaže da su ovakvi izbori besmisleni i da predsjednika trebamo birati u Saboru, uz 90% uštede na troškovima ureda, svite i kamarile.

Brine me ‘psihološko stanje’ kolektiviteta. Ljudi dragi, pa vi ste razvrgnuli kumstva i pokvarili dobre obiteljske odnose zbog izbora. I nakon izbora treba slaviti i rođendane i imendane i ići na svadbe, krizme, krštenja, pa i pogrebe.

Kako ćete jedni drugima ruke pružati, čestitajući? Nema te političke persone zbog koje bih tako nešto učinio.

Tko god može, treba izaći na izbore i glasati. Što je moguće više, kod izbora se treba više rukovoditi razumom, a manje osjećajima. Ako smo već u ovakvoj situaciji, birajmo onda osobu koja će nas na međunarodnom planu dobro predstavljati, svjesni da ta osoba ni o čemu ne odlučuje. Svaki racionalni argument u izboru je dobrodošao, makar bio i kontra onog što ja mislim ili argumentiram.

A ‘…ako se grijeha budeš spiminjao, Gospodine tko će opstati?’

Mea culpa, mea maxima culpa!


Datum objave: 03.01.2020.