Autor: CroExpress

Hrvatski dvor u gradu Nürtingenu, (njemačka pokrajina Baden Württemberg) povijesni je svjedok nevjerojatnog događaja koji se zbio u XVII. stoljeću, u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata između protestanata i katolika.

S Hrvatskim dvorom u Nürtingenu povezana je zanimljiva priča hrvatske obitelji Rošić (Roschütz).

U dokumentima je zabilježen podatak da je 14. rujna 1637. u jednom Schwarzwald-gradiću sklopljen brak između hrvatskoga vojnog plaćenika Ivana Rošića (Johanna Roschütza) i kćeri upravitelja bolnice u Nürtingenu, Elisabethe Brenner. Sklapanje braka dogodilo se pod nevjerojatnim uvjetima.

Naime, prvo, djevojka je bila oteta kao ratni plijen, i drugo, obavljeno je vjenčanje dvoje ljudi različitih konfesija i to u vrijeme dok je Tridesetogodišnji rat još trajao. Na prvi pogled to je ljubavna priča koja je pobijedila mržnju između zaraćenih strana i uspostavila sponu među narodima.

Ali u toj priči ima puno tragedije, patnji i odricanja, koja su se tek desetljećima kasnije pretvorila u priču, uglednog i bogatoga hrvatskog doseljenika koja se proteže kroz nekoliko dugih stoljeća sve do današnjih dana.
Da ova priča o Hrvatskom dvoru nije pala u potpuni zaborav, zasluga je dviju Njemica, spisateljice Ottilie Wildermuth i gospo-
đe Renate Neitzel koja je priču spisateljice Wildermuth izvukla iz
‘naftalina’ i osvježila novim prikupljenim podatcima. Ona je u du-
gogodišnjem radu istraživala podrijetlo obitelji Rožić, pa se njezina
istraživanja oslanjaju na činjenice i podatke iz pismohrane, crkvenih knjiga i obiteljske ostavštine.

Iz spisa o inventuri u Gradskom arhivu Nürtingenu, gospođa Renate Neitzel uspjela je saznati da je Ivan Rožić za tadašnje vrijeme stekao u Nürtingenu znatan imetak. Ivan Rožić došao je sa svojom suprugom 1637. godine u grad Nürtingen, tu se udomio, a već je 1642. godine postao vlasnik lijepog i velikog dvora koji je kasnije po njegovu podrijetlu prozvan Hrvatski dvor.
Poznata i slavna njemačka spisateljica Ottilie Wildermuth iz roda Rožić opisala je tu uspjelu priču u svojoj pripovijetci ‘Der Kro-
atenhauptmann’ – ‘Hrvatski kapetan’, i nešto kasnije u novoj priči
‘Der Kroatinenähne’ – ‘Hrvatski predak’. No da bi se cijela priča
uokvirila relevantnim povijesnim podatcima, i događajima, te se time podcrtao njezino značenje, potrebno je da se ukratko osvrnemo na povijesne događaje tog vremena.



Uskoro više o Hrvatskom dvoru u Nürtingenu.


Kraj velike karijere: Ivan Ott je bio najbolji zastupnik iseljenika


APOKALIPSA 1945. Hrvatski iseljenički književnik Ivan Ott napisao knjigu o ‘predvorju pakla’



Datum objave: 17.12.2019.