Autor: CroExpress/Hina

Vrijednost materinskoga jezika i mjesnih govora je neprocjenjiva. Znaju to jako dobro članovi crikveničke Katedre čakavskoga sabora ‘Kotor’, koji već petu godinu zaredom organiziraju festival posvećen čakavskome narječju, odnosno njegovim raznim dijalektima, uglavnom s područja Crikvenice i okolice.
‘Čafest – 5. Festival čakavske besedi’ održat će se u četvrtak, 29. kolovoza s početkom u 20 h u centru Crikvenice.
Glazbeno-scenski program sa zanimljivim izvođačima i autorima, ujedno i vrijednim čuvarima i promotorima raznih čakavskih govora, vodit će Neven Barac i Lucija Kružić.
Glavni su ciljevi ‘Čafesta’ očuvanje i prezentacija čakavštine, a posebna je vrijednost u tomu što u programu sudjeluju izvođači raznih generacija, od onih iskusnijih pa do mladih naraštaja koji vole svoj kraj i rado se izražavaju na dijalektu.

Zaljubljenike u čakavštinu (od kojih su mnogi i sami izvorni govornici) i sve posjetitelje željne dobre zabave, ugodnog društva i novih znanja ove će godine zabavljati sljedeći izvođači:

KUD ‘Vatroslav Lisinski’ Crikvenica, KUD ‘Bribir’ Bribir, KUD ‘Neven’ Selce, KUD ‘Antun Barac’ Grižane, KUD ‘Sveta Jelena’ Dramalj, KUD ‘Martin Matetić’ Jadranovo, KUD ‘Sloga’ Hreljin – mješoviti zbor, Udruga umirovljenika ‘Sunce’ Crikvenica, Slavica Car Frišova, Silvija Mužević, Vlatka Pobor, Chiara Pečaver i Carmen Benić, Slavko Matejčić, Mladen Barac, Damir Maras, Josip Pizent i njegove ribarice.
368ce5587a.jpg
Ovaj je festival dio programa tradicionalnoga 53. Ribarskoga tjedna u Crikvenici pa prije njegova početka, od 18 h svakako vrijedi posjetiti i ‘Feštu od lignji’, koja će biti izvrstan gastro uvod u večer prepunu tradicije.

Pjesme, plesovi, kazivanje stihova i proze, tradicionalne narodne nošnje i opuštena ljetna večer u čast čakavštini – čekamo vas 29. kolovoza na ‘Čafestu – 5. Festivalu čakavske besedi’ u Crikvenici!
Ne brinite, ako i ne budete razumjeli baš svaku riječ, svakako ćete uživati u programu, a moguće je i da pronađete tumača koji će vam rado objasniti sve što vas zanima.

Organizator:
Katedra čakavskoga sabora ‘Kotor’ Crikvenica
Pokrovitelji: Turistička zajednica Grada Crikvenice, Grad Crikvenica, ‘Eko-Murvica’ d.o.o.

Datum objave: 28.08.2019.