Autor: fra Stjepan Ivan Horvat

Na današnji dan 1859. godine preminuo je sv. Ivan Maria Vianney, poznat kao Arški župnik, rođen je 8. svibnja 1786. godine u malom francuskom selu Dardilly, nedaleko od Lyona, u vrlo siromašnoj obitelji. Kao dijete i mladić, sv. Ivan Maria Vianney dane je provodio ponajviše vodeći stado na ispašu i radeći druge seljačke poslove.
Osjećao je svećenički poziv, ali put do njegova ostvarenja bio je vrlo trnovit. Naime, sve do svoje 17 godine bio je nepismen, a kad je, zahvaljujući samo razumijevanju i mudrosti onih svećenika koji su u njemu vidjeli puno više no što su to obično ljudi vidjeli, upisao teološki studij, prepreke su se itekako nastavile.
Učenje mu je bilo izrazito teško, pa gotovo nije bilo ispita koji nije morao ponavljati, a latinski mu je ostao uvijek vrlo loš. Zbog toga su ga htjeli otpustiti, ali je zadržan na studiju isključivo poradi onih uglednika koji su se zauzeli za njega i jamčili da će biti izvrstan svećenik. Konačno je nakon puno muke zaređen 1815. god., u svojoj 29. godini.

O nedjelji je ovako govorio: ‘Nedjelja je dan dragoga Boga. On je stvorio sve dane u tjednu, on ih je mogao sve sebi pridržati, pa ipak on vam je dao 6 dana, a sebi je sačuvao sedmi. Kojim pravom dirate u ono što vam ne pripada? Znadete dobro da ukradeno nikada ne donosi korist. Dan koji budete ukrali Gospodinu, više vam neće biti od koristi. Poznajem dva sigurna sredstva koja dovode do prosjačkoga štapa: to su krađa i rad u nedjelju.’

Datum objave: 04.08.2019.