Autor: CroExpress

Zbog novih pravila koja stupaju na snagu u srpnju, ponovno će se puno toga promijeniti za potrošače. Mirovine i dječje naknade rastu, Berlin pokreće model projekta za osnovni dohodak temeljen na solidarnosti, a Midijober sada mogu zaraditi 450 eura više.
Najvažniji novi propisi su sljedeći:

1. Povećanje poštarine

Od 1. srpnja, poštarina za pisma i razglednice u Njemačkoj će se povećati. Slanje standardnog pisma koštati će 80 centi umjesto 70 centi. Za razglednicu, kupci sada moraju platiti 60 centi umjesto 45 centi.

2. Država će povećati dječji doplatak roditeljima

Roditelji mogu očekivati više novca od srpnja. U budućnosti će roditelji dobiti 10 eura više po djetetu. To znači da za prvo i drugo dijete roditelji od srpnja dobivaju mjesečno 204 eura, za treće dijete 210 eura. Za četvrto i svako daljnje dijete stopa se povećava na 235 eura mjesečno.

3. Povećanje mirovine za više od 3 posto

Tu su i dobre vijesti za 21 milijun umirovljenika u Njemačkoj: mirovine u starim saveznim državama rastu za 3,18 posto, a u novim za 3,91 posto. Drugim riječima, svatko tko mjesečno prima 1.000 eura dobit će 31 euro i 80 centi više na zapadu, i 39 eura i 10 centi više na istoku Njemačke.

4. Midijobber mogu zaraditi više


Midijob se povezuje s gornjom granicom zarade mini-posla: dakle od 450 eura mjesečno ili 5.400 eura godišnje. Ne zaboravite, za Midijob postoji ograničenje prihoda. I to će se povećati od 1. srpnja – sa 850 eura bruto mjesečno na 1.300 eura.

5. Berlin pokreće pilot projekt solidarnosti vezano za osnovni osobni dohodak

U Berlinu se od 1. srpnja kreće sa model projektom za solidarni osnovni osobni dohodak. Gradonačelnik Michael Müller to vidi kao način prevladavanja Hartza IV. U budućnosti, grad želi financirati odabranim nezaposlenim osobama njihov socijalni rad i skrb u neprofitnom sektoru.

Datum objave: 29.06.2019.