Autor: CroExpress

‘Višak prinosa mirovinskog osiguranja u 2018. godini iznosio je 4,4 milijarde eura’, kazala je Annelie Buntenbach, Članica uprave Njemačke udruge sindikata (DGB), u okviru sastanka Saveznog vijeća koji se održao u četvrtak. S obzirom na ovu pozitivnu bilancu, njemačko mirovinsko osiguranje pretpostavlja da će stopa doprinosa od 18,6 posto prema trenutnim izračunima ostati stabilna do 2023. godine, donosi njemački Focus.de.

Dobar razvoj na tržištu rada i sve veći broj dobrovoljnih korisnika redovito pune njemački mirovinski fond. A taj pozitivan gospodarski razvoj nastavio se i u prvih pet mjeseci ove godine, kazala je Buntenbach.

Znači sve je u zelenom svjetlu?

Ne baš! Jer novi izračun Saveznog zavoda za statistiku pokazuje da je budući razvoj mirovinskih prihoda pod velikim pritiskom zbog demografskih promjena koje uvelike opterećuju zakonsku mirovinu.

Primjerice, broj zaposlenih će se stalno smanjivati tijekom sljedećih 20 godina, dok će se u isto vrijeme povećati broj starijih građana.

Godine 2018. u Njemačkoj je bilo 51,8 milijuna ljudi u radnoj dobi između 20 i 66 godina. Do 2035. godine, radno sposobno stanovništvo smanjit će se za oko četiri do šest milijuna na između 45,8 i 47,4 milijuna – usprkos visokoj neto imigraciji i nedavno povećanoj stopi nataliteta.
Bez stabilne neto imigracije situacija bi bila još napetija, jer bi se de facto, radno sposobno stanovništvo već do 2035. godine smanjilo za oko devet milijuna ljudi.

Rezerve u mirovinskom fondu kontinuirano se tope

Trenutne rezerve zakonskog mirovinskog osiguranja iznose 38,2 milijarde eura. Ako se baby boomersi povuku u mirovinu u nadolazećim godinama, i ovaj dio će se istopiti relativno brzo. Prema tome, očekuje se da će stopa doprinosa 2024. skočiti na 19,5 posto, rekla je Buntenbach tijekom Savezne skupštine. Zaposlenici će tada morati od svoje plaće u mirovinski fond uplaćivati znatno više.

Na pitanje što će se dogoditi s mirovinskim osiguranjem nakon 2025. godine, Buntenbach je ukazala na rad mirovinske komisije  ‘Pouzdan generacijski ugovor’. Komisija namjerava podnijeti svoje izvješće Saveznoj vladi početkom sljedeće godine.

Datum objave: 29.06.2019.