Autor: CroExpress

Među tisućama poruka, nakon objave kandidature, dobio sam preko facebooka i jednu od gospođice Andreje Vukelić iz Osijeka koja je dijete dragovoljca Domovinskog rata. Pozvala me na prikazivanje filma ‘Glavu dole ruke na leđa’.
S osobitom čašću odazvao sam se njenom pozivu i večeras u kinu Urania, u Osijeku pogledao taj potresni film.
Naša država mora stati iza tužbi logoraša koji traže odštetu od Srbije i pod svaku cijenu inzistirati na otkrivanju sudbina i zadnjeg našeg nestalog branitelja i civila, rješavanju pitanja granice na Dunavu i vraćanju cjelokupnog pokradenog kulturnog blaga.

Dobrosusjedske odnose trebamo graditi na politici čistih računa, a ne ‘stavljanjem stvari pod tepih’.



‘Glavu dole ruke na leđa’ je igrano dokumentarni film koji prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima. Film donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe, kao i one nakon srpske okupacije Vukovara.
Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje, Borovo naselje, Mitnica i Sajmište. Prate se te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje.

Putem iskaza samih branitelja film prati posljednje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.
Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.
2cmkcj7.jpg
Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život. Redatelj, scenarist i producent: Stipe Majić Pipe; Direktor fotografije: Dragan Ruljančić; Glumci: Slaven Knezović, Marina Redžepović, Ivan Ožegović, Roko Protić, Joško Ševo, Robert Ugrina

Datum objave: 28.06.2019.