Autor: Hrvatski medijski servis/CroExpress

Dužnosnici HDZ BiH poklonili su se nevinim hrvatskim žrtvama iz Križančeva Sela kod Viteza, u povodu 21. godišnjice zločina kojeg su nad 64 Hrvata u ovom mjestu počinili pripadnici Armije BiH. Izaslanstvo HDZ BiH predvodili su Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna.

U izaslanstvu su bili i Marina Pendeš, članica Predsjedništva HDZ BiH i zamjenica ministra obrane BiH, Nikola Grubešić, dopredsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i ministar zdravstva u Vladi ŽSB, Mario Magerl, politički tajnik ŽO HDZ BiH ŽSB te brojni drugi stranački dužnosnici iz Viteza i ŽSB.

Izaslanstvo HDZ BiH najprije je nazočilo misi zadušnici u crkvi Sv. Leopolda u mjestu Dubravica. Potom su položili vijenac i upalili svijeću na spomen obilježju u Križančevu Selu na kojemu su ispisana imena svih ubijenih hrvatskih civila i vojnika te bili na komemoraciji u amfiteatru Osnovne škole u Dubravici.

Prije 21 godinu, 22. prosinca 1993. godine, specijalne postrojbe Armije BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, pod okriljem hladne i maglovite noći, probile su linije obrane Viteške HVO brigade te napravile pokolj nad 64 hrvatska civila i vojnika u Križančevu Selu koje je nakon krvavog pohoda i temeljito opljačkano, a potom i spaljeno. Za zločine nad Hrvatima iz Križančeva Sela nitko još uvijek nije odgovarao.

Datum objave: 24.12.2014.