Autor: Z.S./moj-film.hr
Svima nam se na vrh glave već popela stalno ista lista filmova koji se puštaju na Božić. Sam u kući već svi znamo na pamet. Evo preporuke nekoliko filmova i crtanih filmova koji bi vam mogli uljepšati obiteljski Božić koje donosi portal Moj film. 
Divan život (1946)

It’s a Wonderful Life
Žanr: Drama, Fantazija, Romantika
Redatelj: Frank Capra
Glavne uloge: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore
Film zasnovan na kratkoj pripovijesti ‘Najveći dar’ Phillipa Van Doren Sterna jedan je od najkultnijih američkih blagdanskih filmova a Američki filmski institut uvrstio je ovo djelo među 100 najboljih ikad snimljenih filmova. Premda danas ima status klasika, film je u vrijeme nastanka loše prošao na kino-blagajnama i donio puno problema svom autoru Franku Capri.
Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisnuli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelji poznanici izgledali da se nikad nije rodio.


Kako je Grinch ukrao Božić (1966)
How the Grinch Stole Christmas!
Žanr: Animirani, Komedija
Redatelj: Chuck Jones, Ben Washam
Glavne uloge (glasovi): Boris Karloff (narator)
Ne onaj u režiji Rona Howarda sa Jimom Carreyem u glavnoj ulozi. Taj bi na top listi sasvim sigurno bio na samom dnu. Nego onaj, crtić Grinch koji pamtimo još čak iz prošle države. Rađen kao blagdanski specijal za televizijsku kuću CBS dan danas je jedan od najpopularnijih božićnih filmova pored kojeg se može sakriti debela većina modernih rađenih za kino distribuciju. Narator priče je ni više ni manje nego legendarni Boris Karloff (Frenkenstein). 


Božićna priča (1983)
A Christmas Story
Žanr: Obiteljski, Komedija
Redatelj: Bob Clark
Glavne uloge: Peter Billingsley, Melinda Dillon, Darren McGavin
Jedan od onih filmova koji svi pamte ali se zapravo unatoč jednostavnom naslovu nikako ne mogu sjetiti o kojem je filmu riječ i kako se zove. Ralphie živi s mamom, tatom i bratom Randyjem, a najbolji prijatelji su mu Flick i Schwartz. Dječacima je najveći problem školski nasilnik Scut Farkus, koji njega i njegove prijatelje dočekuje na putu do škole i često tuče. Bliži se Božić i Ralphie od Djeda Mraza želi samo pušku karabinku s dometom od 200 metara, model BB, s kompasom. Urnebesna i šarmantna komedija koju se ponajviše pamti po fantastičnoj izvedbi tada mladog Petera Billingsleya.


Polar Express (2004)
The Polar Express
Žanr: Animirani, Avantura, Obiteljski
Redatelj: Robert Zemeckis
Glavne uloge (glasovi): Tom Hanks, Chris Coppola, Michael Jeter
Rađen prema istoimenoj slikovnici, nominiran za tri Oscara, produkt dvojice oskarovaca Roberta Zemeckisa (jedan od najplodonosnijih producenata i redatelja današnjice) i glumca Toma Hanksa je animirana obiteljska pustolovna fantazija. Riječ je o prvom filmu u potpunosti realiziranom zahtjevnom inovativnom tehnikom naknadne animacije prethodno snimljenih glumljenih scena, koja je korištena pri stvaranju lika Golluma u glasovitoj trilogiji ‘Gospodar prstenova’. Raspoloženi Tom Hanks uvjerljivo glasovno interpretira čak šest različitih likova, a Robert Zemeckis se, nakon nekadašnjeg hita ‘Tko je smjestio Zecu Rogeru’, još jednom potvrđuje kao vrlo darovit filmaš sklon eksperimentu.


Niko: Božićna priča (2008)
Niko: The Flight Before Christmas
Žanr: Animirani, Avatnura, Obiteljski
Redatelj: Michael Hegner, Kari Juusonen
Glavne uloge (glasovi): Olli Jantunen, Hannu-Pekka Björkman, Vuokko Hovatta
Niko je mali sob koji sanja da nauči letjeti i da jednog dana upozna svog pravog tatu. Njegov tata je pripadnik legendarnih Letećih snaga Djeda Mraza.

Datum objave: 24.12.2014.