Autor: CroExpress
Pozdrav dragi ljubitelji Hrvatske. Volim ovu zemlju, plaže, moju ženu, bivšu Hrvaticu, i praznike ovdje, a bilo ih je bezbroj puta, od Umaga, raznih otoka pa sve do Brela. Ali uglavnom i najčešće u Splitu, iz obiteljskih razloga.

I upravo tu, u mom omiljenom gradu, polako ću dobiti ozbiljan mentalni slom. Prije nekoliko godina ovdje je netko izjavio da će  učiniti sve najbolje za turiste, za obalu, plaže i more. I počelo se mijenjati i raditi.
Konstantno se traži novac. I to ne malo. Početkom 2000.- te godine na gradskoj, svjetski poznatoj plaži Bačvicama, jedna ležaljka koštala je 35 kuna dnevno. 2015. godine su cijene već porasle, za ležaljku su naplaćivali 70 kuna, ove godine za nju traže ravno 100 kuna.

Parkirna mjesta pod naplatom su prošle ili pretprošle godine naplaćivana s 5 kuna po satu. Danas smijete parkirati samo od 13 do 19 sati.

I to je razlog ovog mog današnjeg uzbuđenja.
Kao i prošle godine, i danas ubacih sav moj sitniš, oko 21 kunu u automat s valjanošću do 17.15 sati. Nešto kasnije, htio sam ubaciti još nešto sitnoga. Ali budući da smo ionako odlučili otići s tog mjesta ranije već oko 18 sati, više nisam razmišljalo o automatu.

I eto, točno u 17.30 sati dobih rekordnu kaznu za parkiranje. Ali gle čuda, čitava serija automobila bila je parkirana naokolo, svi s hrvatskim tablicama. I nitko od njih nije imao ni poruku, a kamoli kaznu. Ok, parkiranje možete danas platiti i SMS-om, ali moje iskustvo s Hrvatima i toliko problema je razlog zašto počinjem sumnjati u pravni sustav.

Sama ova priča ne bi bila ništa posebna, i mogla bi se odbaciti kao minimalno negativno iskustvo, da mi se prošle godine nije dogodio u potpunosti isti slučaj. Za pola sata prekoračenja dozvoljenog vremena parkiranja dobih kaznu, a domaćima ništa.

Ovo su samo primjeri koji stvaraju neugodne osjećaje.

Sladoled za sok, prije dvije godine 7 kuna, jučer u trgovačkom centru 9 kuna. Sve je skuplje, a usluga i roba ostali su isti. Ne želim nikoga plašiti, to je još uvijek lijepa zemlja, ali uvjeti polako postaju talijanski, barem što se tiče cijena u turističkim središtima. Ionako neću dugo ostati ovdje, vraćam se u kolovozu. Želim vam lijepe praznike i dobar odmor.
25jyuc8.png

Datum objave: 11.06.2019.