Autor: CroExpress/ Matis
Prošlog vikenda, 1. lipnja održana je 26. godišnja skupština Nacionalne federacije Hrvata u Americi (NFCA) na kojoj su određene smjernice daljnjeg rada te izabrano vodstvo za jednogodišnji mandat. Skupština je održana u prostorijama Hrvatske bratske zajednice u Americi, a Veleposlanstvo Republike Hrvatske zastupala je Lara Romanov, zamjenica veleposlanika iz Washingtona DC, piše Hrvatska matica iseljenika
Zajednica je jedna od inicijatora u osnivanju ove udruge, koja je utemeljena 1994. godine, na osnivačkoj skupštini u St. Louisu, Missouri. Naime, pok. predsjednik Bernard M. Luketich i pok. tajnik John Plesh uvidjeli su važnost ovakve krovne organizacije koja bi povezala druge hrvatske organizacije u Americi radi koordiniranog i uspješnijeg djelovanja.  
Na toj povijesnoj osnivačkoj skupštini pojavila su se 54 delegata, zastupnika hrvatskih organizacija, uz prisustvo drugih stotinjak ljudi koji su došli radi podrške. Hrvatsku bratsku zajednicu zastupao je glavni predsjednik Bernard M. Luketich, potpredsjednik Joseph M. Brigich i Edward W. Pazo, današnji glavni predsjednik Zajednice.  
Nacionalna federacija Hrvata Amerike postala je tada doista glas i snaga američkih Hrvata, koji su dali golemi prilog, u Americi i svijetu, priznanju osamostaljenja Republike Hrvatske a potom i razvoju mlade i demokratske domovine svojih predaka. 
Uslijedili su mnogi daljnji pothvati tijekom 26 godina postojanja. I dan prije godišnjeg zasjedanja, 31. svibnja, organiziran je domjenak s oko stotinjak prisutnih s kojeg su sva prikupljena sredstva bila namijenjena sudionicima Olimpijskih igara za osobe s invaliditetom, u Hrvatskoj. 
Za vrijeme domjenka i druženja goste je zabavljao sastav ‘Darijo i tamburaši’ iz Pittsburgha te vokalistica Tommi Mischell iz Philadelphije. Na skupštini je predsjednik Federacije Steve Rukavina podnio iscrpno izvješće o radu u minuloj godini, ali i viziju budućnosti. Rukavina je najavio prvi izravni let iz Philadelhije za Dubrovnika, koji se priprema za 7. lipnja.  
Za prvi let American Airlinesa iz Philadelhije u Dubrovnik velika se svečanost priprema za 6. i 7. lipnja. Prisustvovat će mnogi uglednici Philadelhije, predstavnici Veleposlanstva RH iz Washingtona DC na čelu s veleposlanikom Pjerom Šimunovićem te iz Ministarstva za turizam Republike Hrvatske predvođeni tajnicima Tončijem Glavinom i Franom Matušićem. 
U četvrtak, 6. lipnja u 11 sati službeno će biti proglašen ‘Dan prijateljstva Philadelphije i Dubrovnika’, a potom će uslijediti razgledavanje znamenitosti grada, uključujući St. John Neumann Museum te završiti svečanim prijemom za visoke goste iz Hrvatske, Philadelphije i Amerike. Steve Rukavina je posebno istaknuo zasluge dr. Dragana Primorca i Ministarstva za turizam RH za uspostavu ovog direktnog leta koji će vezivati dvije prijateljske zemlje i ova dva grada. 
Interesantna su bila skupštinska izlaganja dr. Steven Z. Pavletića o razvoju medicinskog turizma u Republici Hrvatskoj, Vedrana Nazora o dugogodišnjim sportskim aktivnostima naših doseljenika u Americi i o mogućnosti osnivanja ‘Croatian Sports Hall of Fame’ u Americi, Biljane Lovrinović i Geralda Skrlina o poduzetništvu u Republici Bosni i Hercegovini. Na kraju je prikazan film Nikole Kneza o Domovinskom ratu te vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, koja je okončala obranu domovine.

Datum objave: 06.06.2019.