Autor: CroExpress

Za ljude sa malim primanjima, vlastiti automobil bi uskoro mogao biti stvar prošlosti. Zbog novih ekoloških i sigurnosnih propisa, mnogim modelima prijeti izumiranje. Jeftini električni automobili mogli bi u ovom slučaju imati veliku potražnju na tržištu, ali gotovo da ih i nema, javlja njemački focus.de.
Ono što mnogi ne znaju je, da malim i štedljivim vozilima čija je nabavna cijena niža od 15.000 eura prijeti kraj proizvodnje. I to iz  tri razloga.
Takvi automobili, imaju male profitne marže, i više nisu profitabilni.VW je već odbacio novi električni ‘Volkswagen’ veličine VW Up. Prekoračenje graničnih vrijednosti CO2 koje će se primjenjivati od 2020. godine, dovele bi do kazni u visini od 3800 eura za Fiat Pandu, izračunao je ‘Autozeitung’.

Osim graničnih vrijednosti CO2, od 2022. godine, EU će zahtijevati uvođenje devet sustava pomoći (Assistenzsysteme), koji moraju biti iz sigurnosnih razloga ugrađeni u nove automobile, za kontrolu potrošnje i nadgledanje vozača.

Usput, i novi porez na CO2 – bio bi inače nakon Eko-poreza drugi porez koji  bi se ubirao u vezi s emisijom CO2 učiniti će benzin i dizel još skupljima. O iznosu i strukturi poreza još uvijek se pregovara u Berlinu.
Ovim modelima prijeti nestanak sa tržišta:
VW Up / Skoda Citigo / Seat Mii
Ford Ka
Fiat 500
Opel Adam

BMW 1er
Renault Twingo
Smart als Benziner
Citroen C1 / Peugeot 108 / Toyota Aygo
Hyundai i10 / Kia Picanto








Datum objave: 20.05.2019.