Autor: CroExpress

Njemački uzgajivači šparoga muku muče u pronalaženju radnika za ovu vrstu posla. Naime, sezonski radnici, koji često dolaze iz istočne Europe, sada nalaze dovoljno radnih mjesta i u svojoj domovini. Inače, posao nije nimalo lak, nego je nerijatan i zamoran jer se ove biljke beru  rukama i u sagnutom ili prignutom položaju, što opet jako opterećuje kralježnicu.

‘Situacija je loša ove godine’, kaže Miriam Adel iz udruge Franken. U Bavarskoj su mnogi radnici pronađeni već neposredno prije početka sezone. ‘Tijekom posljednjih pet godina, dobivanje pomoćnika za žetvu šparoga postalo je sve teže’, rekao je Adel. Iznad svega, broj radnika iz Poljske naglo je pao. ‘Do prije deset godina u bavarskoj proizvodnji šparoga radili su gotovo isključivo Poljaci, a danas su gotovo rijetkost.’
Hans Lehar, direktor zadruge za prodaju voća i povrća u Bruchsalu Nordbaden (OGA), ima slična iskustva. On poznaje tvrtke gdje se obećani radnici za žetvu nisu ni pojavili. Mnoge zemlje sve više nude vlastita radna mjesta, primjerice u Rumunjskoj, mnogi rade u automobilskoj industriji.

Prema Saveznom zavodu za statistiku, u 2018. godini u Njemačkoj je sakupljeno 129.600 tona šparoga – uglavnom u Niedersachsenu, Brandenburgu, Bavarskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. U prosjeku, svaki Nijemac konzumira 1,42 kilograma ovog povrća, koje posebno dobro uspijeva na pjeskovitim, laganim tlima i treba dosta sunca.






Datum objave: 17.05.2019.