Autor: CroExpress/Spiegel.de
Poslodavci u Europskoj uniji moraju sustavno bilježiti radno vrijeme svojih zaposlenika. U tu svrhu obvezuju se Direktiva o radnom vremenu i Povelja o temeljnim pravima Europske unije. O tome je u utorak odlučio Europski sud pravde (ECJ) u Luksemburgu, javlja Spiegel.de  
To je jedini način da se provjeri prekoračenje dopuštenog radnog vremena. I to je jedini način da se garantiraju prava radnika zajamčena direktivama EU-a i Poveljom EU-a o temeljnim pravima. 
Njemačka banka bila je podvrgnuta tužbi iz Španjolske, zbog čega dosadašnji sistem bilježenja radnog vremena više neće biti dovoljan. Razlog tome je i pravna situacija u Španjolskoj, na koju se oslonila Deutsche Bank.  
Tužbu je podnio španjolski sindikat, koji je htio obvezati podružnicu Deutsche Bank da sustavno evidentira radno vrijeme svojih zaposlenika, kako bi osigurao usklađenost s planiranim radnim vremenom. Deutsche Bank je španjolskom Vrhovnom sudu tvrdio da španjolski zakon ne predviđa univerzalnu obvezu bilježenja radnog vremena. To je također osudio Europski sud u svojoj presudi. 
Sud primjećuje da se bez sustava za mjerenje dnevnog radnog vremena svakog radnika ne može objektivno i pouzdano utvrditi ni broj sati rada niti broj prekovremenih sati. 
Utjecaj na Njemačku 
Odluka Europskog suda obvezala je države članice EU-a da definiraju sustav za sustavno bilježenje radnih sati, koje poslodavci moraju poštivati. Presuda bi mogla imati veliki utjecaj i na svakodnevni radni život u Njemačkoj
Uostalom, radno vrijeme nije sustavno evidentirano u svim industrijama.

Datum objave: 14.05.2019.