Autor: CroExpress

Je li na vidiku konačni kraj plaćanja mjesečne pristojbe za korisnike TV i radio prijamnika u Njemačkoj (GEZ)? Ovih se dana vode žestoke polemike na drušvenim mrežama i u medijima, javlja njemački portal maennersache.de
Redovita mjesečna pristojba za radio i televiziju (GEZ) želi se ukinuti u Francuskoj i Norveškoj. U dvanaest europskih zemalja građani još plaćaju naknadu za TV i radio emitiranje. Inače, Francuska planira tu naknadu u dogledno vrijeme potpuno ukinuti i zamijeniti je naplatom iz poreznog sustava.
U Njemačkoj, Švicarskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Austriji i još sedam zemalja javni emiteri ovih usluga financiraju se putem doprinosa građana. To je slučaj u Norveškoj i Francuskoj. Francuski ministar državnog proračuna Gérald Darmanin predložio je još u ožujku da se ukine naknada za kućne televizije i radio prijamnike kako bi se olakšali porezni obveznici. Istodobno, financiranje medijskih kuća bi se podržalo iz reformi poreznog sustava.
Naknada za emitiranje u Francuskoj iznosi 139 eura po kućanstvu godišnje, a medijske kuće prema informacijama iz DPP-a ostvarile su profit u visini od 3,2 milijarde eura.

Naknade za emitiranje programa u Norveškoj biti će ukinute do 2020. godine
Norvežani pak najviše plaćaju za radio i televiziju i to punih 300 eura po kućanstvu,  stoga norveška vlada želi financirati javni servis s novcem poreznih obveznika i ukinuti pristojbe do 1. siječnja 2020. godine.

Hoće li naknada za emitiranje biti ukinuta u Njemačkoj?
Prosječni godišnji doprinosi za GEZ u Njemačkoj iznose 210 €  odnosno 17,50 € po stambenoj jedinici, mjesečno. Bilo bi lijepo taj novac sačuvati, zar ne? Nažalost, ukidanje GEZ-a u Njemačkoj nije na vidiku.

Datum objave: 02.05.2019.