Autor: CroExpress

Kad je Vatsal G. Thakkar jednom prilikom pozajmio automobil svoje žene, vozeći unazad čekao je zvučni signal parkirnih senzora – samo što automobil uopće nije imao ugrađene ultrazvučne senzore. Thakkar, newyorški psihijatar i šef startup tvrtke Reimbursify, primijetio je koliko se čovjek danas oslanja na tehnologiju i postaje manje pažljiv. U članku objavljenom u New York Timesu, on pojašnjava zašto biste trebali voziti automobile sa što manje tehnološke pomoći – a prije svega s ručnim mjenjačem.

Fotosenzori za vožnju unazad
obvezni su u SAD-u od 2018. godine za sva nova vozila. U razdoblju od 2008. do 2011. godine broj novih vozila opremljenih kamerama za vožnju unazad već se udvostručio. Ipak, broj smrtnih slučajeva uzrokovanih nepažljivom vožnjom unazad smanjio se za manje od trećine, a broj ozljeda za samo osam posto.

Razlog za ovu disproporciju Thakkar vidi u izjavi koja je također formulirala NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration): mnogi vozači nisu svjesni ograničenih mogućnosti sigurnosne tehnologije. NHTSA je također izvijestila da je jedan od pet vozača postao toliko naviknut na sustave pomoći svog automobila da je upravljanjem drugim automobilom bez sustava pomoći uzrokovao ili doživio nezgodu.

Fatalne nesreće unatoč sustavima pomoći

Godine 2018., po prvi put, čovjek je poginuo u nesreći s vozilom koje je samostalno vozilo, a računalni sustavi Volvo XC90, koje je posrednik automobila Uber pretvorio u robotski automobil, klasificirali su pješaka koji gura bicikl kao plastičnu vrećicu koja ‘prelazi’ cestu, a terenac nastavlja vožnju punom brzinom. Dok su se sljedeća istraživanja fokusirala na to kako bi takav automobil koji je opskrbljen senzorom mogao previdjeti pješaka, Thakkar se pita kako to da je najbolje programirani sustav u Volvu propao: sustav koji funkcionira istovjetno funkcijama mozga jednog vozača.

Thakkar naglašava da je ljudski mozak u stanju gotovo stalne budnosti kada vozi. Ali čim izgubimo kontrolu nad našom tehnologijom, naša budnost brzo blijedi. Čini se da naš mozak ima tendenciju prenošenja zadataka na tehnologiju.

Ljudski mozak bolji je od superračunala

Vatsal G. Thakkar ističe da su superračunala odavno nadmašila ljudski mozak u smislu čiste računalne snage. Ali kada je riječ o filtriranju i ponovnom određivanju prioriteta najvažnijih podataka, ljudski mozak je nepobjediv, potvrđuje psihijatar.

Kao moguće rješenje smanjene pozornosti koje uzrokuju sustavi pomoći pri vožnji automobila, Thakkar predlaže vožnju s ručnim mjenjačem, umjesto automatika. Kada se tako vozi, koristite sva četiri uda, zbog čega je teže telefonirati ili jesti dok vozite. On osobno vozi vozila s ručnim mjenjačem posljednjih 20 godina.

Datum objave: 16.04.2019.