Autor: CroExpress/Hina
Na Cvjetnicu kršćani obilježavaju dan na koji je, prema Bibliji, Isus ujahao u Jeruzalem, dok ga je mnoštvo pozdravljalo poput Mesije, da bi tek nekoliko dana kasnije bio razapet.

Nakon duge procesije preko trga u pratnji desetaka biskupa i kardinala te nakon čitanja Evanđelja Franjo je u homiliji kazao kako je važno oduprijeti se iskušenjima nadmenosti i ostati ponizan.
‘Radosno klicanje pri ulasku Isusa u Jeruzalem nakon kojega je slijedilo njegovo poniženje. Oduševljeni usklici nakon kojeg je slijedilo okrutno mučenje. Taj misterij suprotnosti prati naš ulazak u Veliki tjedan svake godine’, dodao je.
Crkva se sama treba oduprijeti nadmenosti i svjetovnoj duhovnosti, dodao je nazvavši ih ‘najizdajničkijim iskušenjem koje prijeti Crkvi’.

Na kraju dvosatne službe Franjo je pozvao okupljeno mnoštvo da moli za mir posebno u Svetoj zemlji i čitavom Bliskom istoku.
Cvjetnica označava početak intenzivnog tjedna koji vodi do Uskrsa, najvažnijeg dana u kršćanskom liturgijskom kalendaru.

Na Veliki četvrtak Franjo će putovati u grad Velletri, južno od Rima, kako bi oprao i poljubio noge 12 zatvorenika i tako obilježio Isusovu gestu poniznosti prema apostolima noć prije nego što je umro.

Na Veliki petak Franjo će voditi procesiju Križnog puta oko rimskog Koloseja.

Poglavar 1,3 milijarde katolika u subotu navečer vodi Uskrsno bdjenje a na Uskrs tradicionalno se obraća porukom gradu i svijetu ‘Urbi et Orbi’.
Papina poruka na Twitteru danas:

Heute am Weltjugendtag möchte ich an die vielen jungen Heiligen erinnern, besonders an die ‘von nebenan’, die Gott allein kennt und die er zuweilen uns gerne überraschend enthüllt.
Today, World Youth Day, I would like to mention all those young saints, especially the saints ‘next door’ to us, known only to God; sometimes he likes to surprise us with them.

Datum objave: 14.04.2019.