Autor: CroExpress

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart i ove će se godine korizmenom akcijom prikupljati sredstva za potrebite. Ovaj će puta to biti Franjevački konvikt u Visokom i Udruga za inkluziju ‘Lastavice’ iz Splita

Konvikt u Visokom je odgojno obrazovna institucija posvećena odgoju i izobrazbi mladića i djevojaka. Zajedno s Gimnazijom, čiji je sastavni dio, služi kao školski i stambeni prostor. Odgoj u Konviktu ima za cilj formiranje cjelovite osobe, a pozornost se posvećuje intelektualnom odgoju, dobrim radnim navikama i moralnim vrijednostima.

U školskoj godini 2018./2019. broj onih koji stanuju u Konviktu povećao se na 86. Dolaze iz hrvatskih obitelji koje žele ostati na svojim ognjištima. Financiraju se iz kantonalnog proračuna i donacijama, a stanarinu plaćaju učenici. Svake godine je tu jedan broj učenika čiji roditelji ne mogu platiti stanarinu, ali zahvaljujući dobrim ljudima i oni mogu nesmetano ondje stanovati i pohađati Gimnaziju.

Udruga za inkluziju ‘Lastavice’ Split je udruga čiji je cilj promidžba kvalitete življenja, samostalnog stanovanja i osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama te djece i mladeži bez roditeljske skrbi. Djeluju od 2000. godine na području Splitsko-dalmatinske županije, a cilj im je pomoći gore navedenim osobama da budu ravnopravni u svi segmentima društvenog života.

Oni tako organiziraju stanovanje, osposobljavaju ih za samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti (brigu o sebi, kućanske poslove, raspolaganje novcem i sl.), pružaju im psihosocijalnu podršku, poludnevni boravak, sportsko-rekreacijske aktivnosti i sl.

Kako im je nužno potrebno vozilo za prijevoz korisnika, nadaju se da će im dobri ljudi u tome pomoći.

Datum objave: 04.03.2019.