Autor: CroExpress

Prvi broj zadarskog Narodnog lista izišao je 1. ožujka 1862. godine, a svojom pojavom, tekstovima i borbom za materinji, hrvatski jezik, pobudio je i međunarodnu javnost. Glasilo je izlazilo na talijanskom jeziku pod nazivom Il Nazionale, a imalo je i Prilog k Narodnom listu na hrvatskom jeziku.

Od 1869. godine tiskaju se usporedo Narodni list i Il Nazionale, a od 1876. godine Narodni list izlazi samo na hrvatskom jeziku. Na stranicama Narodnog lista vodeći hrvatski intelektualci provodili su program Narodne stranke, zalagali se za ujedinjenje Dalmacije s Hrvatskom, kao i za uvođenje hrvatskog jezika u javni život.
LpZBe87Lz7DWo2psC0RXIESR4623gGpl0fCA8eh975JUOJ5YwWjo67YYBu2aC4l0gbh-7DmY02iQY0TYD46ctrCl=s600
Prvi urednik Narodnog lista bio je ugledni humanist, povjesničar i znanstvenik Natko Nodilo. Uz njega tadašnji napredni intelektualci koji su pisali u Narodnom listu bili su: Mihovil Pavlinović, Miho Klaić, Kosta Vojnović, Ivan Danilo, Nikola Zvonimir Bjelovučić i drugi. Nakon Nodilova odlaska iz uredništva, Narodni list uređuje Lovro Matić, potom i niz uglednika toga doba, od kojih je naznačajnije spomenuti Jurja Biankinija koji list u potpunosti uređuje na hrvatskom jeziku. Godine 1920. dolazi do nasilnog gašenja, zbog poznatog Rapallskog ugovora i skorašnje vlasti talijanskih fašista u Zadru.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine u Zadru ponovno izlazi Narodni list. Izlaženje je obnovio Vjekoslav Maštrović. Kako se u to doba u Zagrebu nakratko pojavio dnevnik s istim nazivom, Zadarski Narodni list prisiljen je privremeno promijeniti naziv u Glas Zadra
Nakon prestanka izlaženja zagrebačkog glasila, Narodni list ponovno dobiva svoje povijesno ime kojeg nosi do današnjih dana, više od trinaest desetljeća. U impresumu se definirao kao tjednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske kotara Zadar, informativno-politički tjednik SSRN Zadarske regije, informativno politički tjednik SSRN Sjeverne Dalmacije.

Od 1994. godine, Narodni list se tiska kao tjednik u tiraži od 10.000 primjeraka. U samostalnoj Hrvatskoj se u impresumu od 1995. definirao kao glasilo za interese hrvatskoga naroda.

Datum objave: 01.03.2019.