Autor: Večernji.hr/ CroExpress

Prije četiri, pet desetljeća rijetkost su bili parovi koji su ulazili u brak nakon četrdesete i pedesete godine jer se smatralo da je njihovo vrijeme za život prošlo, no vremena se mijenjaju i neke predrasude iskorjenjuju. Ne samo da je posljednjih godina u porastu broj muškaraca i žena koji se vjenčaju nakon 50. godine, nego smo u minulih četvrt stoljeća dvaput imali muškarce koji su se oženili u dobi od 97 godina i žene koje su se udale u dobi od 92 godine, piše Večernji.hr.

To su ujedno najstariji ženici i nevjeste u Hrvatskoj prema podacima koji su nam u povodu Valentinova dostavljeni iz Državnog zavoda za statistiku (DZS).
I ne, u dvojicu najstarijih ženika ne ubraja se Joža Manolić koji se 2016. oženio u dobi od 96 godina, jer su dvojica 97-godišnjih mladoženja rekordera svoja vjenčanja imali prije njega. Cinici će reći da zaljubljenost i ljubav nerijetko nemaju veze s brakom, pa time ni brak kao ekonomska zajednica s Danom zaljubljenih, ali u očima mnogih brak doista znači život u dobru i zlu sa svim licima i naličjima ljubavi, što treba poštovati. Tradicionalno društvo – Brak u današnjem svijetu sigurno nije samo ekonomska zajednica, jer imate sve više žena koje mogu samostalno živjeti i ne udaju se zbog ekonomske sigurnosti. Ljubav, intima, povezanost ne mora nužno biti povezana s brakom, ali to ne znači da se ne stavlja u formalne okvire kao što je brak. No, to ne znači da ljubavi nema izvan braka i izvan bilo kakvih (ne)formalnih zajednica – kaže Andreja Brajša–Žganec, znanstvenica s Instituta Ivo Pilar i sveučilišna profesorica kolegija psihologije.
Regionalno gledano, braku su kod nas još uvijek najskloniji Slavonci. Dok se u cijeloj Hrvatskoj na 1000 stanovnika sklopi 4,9 brakova, top-županije koje prednjače sa stopom sklopljenih brakova na 1000 stanovnika su one slavonske. Najveću stopu sklopljenih brakova imaju Vukovarsko–srijemska županija (6,3), Požeško–slavonska (6,2) i Brodsko–posavska (5,7). Slavoncima je očito brak važan iako je s druge strane zanimljivo da se najviše brakova sklapa baš u Slavoniji iz koje se i iseljava najviše mladih.


Datum objave: 14.02.2019.