Autor: CroExpress

Hrvatski su mediji prenijeli vijest o tome da je na sastanku hrvatskih iseljenika u Clevelandu, 10. veljače, izabrana službena zastava hrvatske dijaspore. Naravno, riječ je o dezinformaciji.

Frane Bilaver iz Eastlakea u Ohiu, član HDZ-a, ‘vijest’ je objavio na svom Facebook profilu, a hrvatski su mediji požurili je prenijeti. Čini se da nikom nije palo na pamet da pojedinci u Clevelandu nemaju mandat odlučivati za cijelu dijasporu i reći kako će izgledati zastava i grb hrvatske dijaspore, niti uopće utvrditi da je potrebno izabrati takvu zastavu i grb. Oni to tek mogu predložiti pa – tko hoće, neka prihvati.

Potvrđuju to i komentari iz iseljeništva na ovu vijest.

Kako mogu Hrvati u Clevelandu odlučiti za sve nas? To je bezveze. Ja živim u Argentini, hrvatska sam dijaspora i već imam zastavu. Ne trebam još i drugu’, napisala je Stella iz Buenos Airesa.

‘Isto to sam i ja pomislila. Mi smo u Njemačkoj trenutno (a vjerojatno ćemo morati ostati i dulje) i nije mi u redu da oni odlučuju u moje ime‘, odgovorila joj je Tamara.

‘Zašto? Mnogi Hrvati u Domovini gledaju na nas u iseljeništvu kao Hrvate drugog reda. I tim potezom se iseljeništvo samo izdvaja. Ja koja živim u iseljeništvu želim pod istu zastavu kao domovinska Hrvatska‘, poručuje Rosa iz Švicarske.

U dijaspori živi između tri i četiri milijuna Hrvata i njihovih potomaka.

Datum objave: 13.02.2019.