Autor: Z.S.

Napad na srbijanske sportaše u Splitu izazvao je mnoge polemike, osude, ali i, nažalost, mnoga opravdanja. Pojedinci, koji su na internetu obično najglasniji, vjeruju da se napad palicama i noževima na gosta u našoj zemlji koji ispija kavu na rivi drugog najvećeg grada nekako može opravdati. Donosimo vam pet razloga zašto su u krivu.

1. Sutra će taj huligan napasti i vas

Ako mislite da je riječ o ‘junaku’ koji je ‘obranio’ Split, živite u iluziji. Riječ je o nasilniku koji će isto sutra napraviti vama, vašoj kćeri ili sinu, vašem ocu ili majci. Dovoljno će biti da ga krivo pogledaju, nose krivu majicu ili govore krivim naglaskom. A onda ćete plakati i kukati. Gdje ste bili kad je trebalo osuditi nasilje?

2. Prekosutra će vaše dijete stići osveta

Najgori argument koji se može uputiti jest: ‘Pa probajte vi prošetati Beogradom u hrvatskom dresu’. Naše je da čistimo pred svojim vratima i pokažemo primjerom kako se ponaša. Vaše će dijete, brat, sestra, otac možda nekom prilikom naići na idiota poput ovog splitskog, samo s druge strane. A onda bi mogla uslijediti odmazda za napad jer – ako možemo mi, mogu i oni. Začarani krug iz kojeg izlaska nema; nasilje proizvodi samo novo nasilje. Osim toga, Hrvati žive i u Srbiji – jeste li pomislili kako je njima čitati ovakve vijesti?

A sjećate li se Ivana Pešića? Ako ne, podsjetit ćemo vas da je hrvatskom rukometnom vrataru u napadu u Veszpremu zabijen nož u leđa i da je izgubio bubreg. A njegov suigrač, Rumunj Marian Cosma izgubio je život. Napala su ih trojica Roma, nakon čega je uslijedio val osvetničkih napada na Rome u Rumjunjskoj i Mađarskoj. Koji nisu imali veze s napadom.

3. Stalno izmišljamo izlike za nasilje

Umjesto da jedinstveno osudimo nasilje, stalno izmišljamo izlike za njega. Te je netko provocirao, te je nosio majicu od krivog kluba, pjevao je krive pjesme… Je li šaka, palica i nož naš odgovor na sve? Ako netko krši zakon, tu je policija – svi znate broj. Da ne izmišljamo stalno izlike za nasilje, bilo bi manje likova koji ženama udaraju glavom o umivaonik. I onih koji im priređuju fešte kad ih se pusti iz zatvora.

4. Ne mičemo se s Balkana

Balkan nije geografski pojam nego pojam koji opisuje osobe koje se ponašaju poput splitskog huligana. Nasilje nije endemično za Hrvatsku i okolne zemlje, ali teško ćemo ekonomski prosperirati ako Balkan ne nestane iz naših glava i našeg ponašanja. Pogledajmo malo kalendar – koja je godina? Umjesto da djeci primjerom pokazujemo kako se opravdava nasilje, učimo ih stvarima koje će im koristiti u životu. A posljedično i našoj zemlji.

5. O napadu se piše i u stranim medijima

Najmanje važno, ali recimo i to – hoće li turisti dolaziti u Hrvatsku ako će u svojim medijima čitati da se tamo napada strance? Da ih se udara letvama, prijeti noževima ili premlaćuje nakon noćnog izlaska? Da, riječ je o pojedinačnim incidentima, ali treba se boriti za svakog turista. Hrvatska je uglavnom sigurna zemlja, ali vijesti o ovakvim napadima mogli bi potaknuti nekog da razmisli o drugom odredištu.

Datum objave: 12.02.2019.