Autor: CroExpress

Bračni par iz BiH sakrio je od lokalnih vlasti u švicarskom Emmenu da u svojoj matičnoj zemlji posjeduju tri nekretnine, iako su dobivali socijalnu pomoć. Nepravomoćno su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne zbog prijevare, javlja ZentralPlus.ch.

Od 2008. do 2013. par je dobio gotovo 140.000 švicarskih franaka socijalne pomoći. Međutim, od 2003. do 2006. kupili su tri nekretnine u BiH za ukupno 60.000 švicarskih franaka, a žena je naslijedila i dio nekretnine od preminule majke. Međutim, švicarskim su vlastima tvrdili da ne posjeduju nikakve kuće.

Odao ih je posjet socijalnog inspektora njihovom domu. Njih dvoje nisu bili kod kuće; otvorio je sin, koji je inspektoru rekao da su u BiH posljednjih par tjedana, gdje su odsjeli u svojoj kući. Pokazao mu je i slike.

Tijekom policijske istrage kaznenog djela, 62-godišnji državljanin BiH rekao je da mu je sin hendikepiran i da njegove izjave nisu istinite. Tvrdio je da su bili u Švicarskoj i da BiH nisu posjetili od 1992. Nakon što je suočen s dokazima da je putovao, priznao je da odlazi jednom godišnje.

Nakon ispitivanja, otputovao je u BiH kako bi prebacio dvije kuće na sinove. Dobavio je potvrdu suda BiH da ne posjeduje nekretnine na svoje ime. Kad ga je državno odvjetništvo kasnije ispitivalo, tvrdio je da ih nikad nije ni posjedovao.

No, uporni Švicarci zatražili su od svog veleposlanstva u Beču da istraži slučaj i oni su utvrdili da je bio u posjedu nekretnina u vrijeme kad je dobivao socijalnu pomoć. Kad je razotkriven, priznao je da je kupio tri kuće, ali tvrdio je da je to učinio za svoje sinove i njihovim novcem i da nije znao da glase na njega.

Sud u Luzernu utvrdio je da je dokazano da je optuženik kupio nekretnine na svoje ime te da je to sakrivao od lokalnih vlasti. Međutim, utvrđeno je da je moguće da su kupovinu financirala dva sina, koji također žive u Švicarskoj.

Na kraju je 62-godišnjak proglašen krivim; dobio je dvije godine uvjetnog zatvora i kaznu od 8400 švicarskih franaka. Optužena 58-godišnjakinja je također dobila dvije godine uvjetno te kaznu od 6000 franaka.

Na presudu su uložili žalbu pa će slučaj biti proslijeđen kantonalnom sudu.


Datum objave: 06.02.2019.