Autor: CroExpress

Samo dva tjedna bilo je potrebno novinarki bh. portala Žurnal.info da dobije diplomu medicinske sestre putem ilegalnih kanala. Mnogi stječu diplome kako bi radili u Njemačkoj, što znači da, primjerice, u ovom trenutku u Njemačkoj nekog možda njeguje netko tko je do jučer čuvao ovce ili radio kao drvosječa.

Azra Omerović kontaktirala je posrednika za dobivanje lažne diplome. Dobila ju je kroz nešto više od dva tjedna – pravu diplomu Srednje škole u Sanskom Mostu. Koštala ju je 1250 eura. Isti čovjek nudio joj je i diplomu visokoškolske ustanove. Riječ je, inače, o državnom službeniku za kojeg urednik Žurnal.info, Avdo Avdić, kaže da obavlja poslove ‘na terenu’. Pravi ‘igrači’ su u strukturama centara za obrazovanje, a u savezu s političkim strankama.

Avdić za Deutsche Welle kaže da priča otkriva ozbiljne prijetnje cijelom bh. društvu. ‘Za nekoliko godina, ako već ne i sada, će vas liječiti liječnik koji je stekao diplomu na ovakav način, sudit će vam čovjek koji je stekao diplomu na ovakav način i državom će rukovoditi ljudi, ustvari oni već rukovode, ljudi koji su stekli diplome na ovakav način.’

Iz BiH je u posljednjih desetak godina otišlo službeno 250.000 ljudi, a taj je broj vjerojatno i veći. Mnogi su otišli u Njemačku. Deutschlandfunk.de upozorava da su za provjeru njihovih diploma nadležne institucije saveznih pokrajina. One su upozorene na problem s izdavanjem pravih diploma i svjesne su ga.

Avdić poručuje da Njemačka ne može ništa nego izbjegavati radnike iz BiH. ‘Ako ne žele da automehaničari liječe bolesne, moraju spriječiti ljude s takvim diplomama da uđu u sustav.’

Datum objave: 31.01.2019.