Autor: Jutarnji.hr/ CroExpress

Njemački Autobahn praktički je jedino mjesto gdje na pojedinim dionicama možete isprobati krajnje mogućnosti svojih limenih ljubimaca. Upravo zbog dionica bez ograničenja ljubitelji brze vožnje itekako vole vožnju po Autobahnu, a izgleda kako bi ta jurnjava mogla otići u povijest, piše Jutarnji.hr.

U Njemačkoj se naime razmatra o uvođenju ograničenja brzine. Razlog? Zagađenje zraka, odnosno pokušaj smanjenja istog. Naime, nacionalno vijeće budućnosti transporta predstavilo je niz mjera za održivi razvoj među kojima je i ona najbitnija – ograničenje brzine na 130 km/h na svim dionicama autoceste! Kada bi ono moglo zaživjeti? Ako njemačka vlada usvoji prijedloge (među kojima je i povećanje poreza na gorivo, povećanja nameta na dizelaše, kvote za prodaju hibrida i električara…), one će stupiti na snagu 2023. godine, a sve s ciljem zadovoljenja standarda o emisiji štetnih ispušnih plinova u EU.
Ipak, nameće se pitanje kako će ovakva odluka utjecati na samu automobilsku industriju?

Jasno je kako velik broj vlasnika brzih i skupih modela kupuje iste upravo zbog činjenice kako će moći redovito voziti do maksimuma (iako znamo da na Autobahnu često zapravo stojite u kolonama, ali u satima koji nisu prometni ipak je moguće provjeriti limite svojeg automobila)
S obzirom na to da bi ovo rješenje izazvalo veliko nezadovoljstvo, ali i utjecalo na cijelu industriju, vjerujemo kako će se ipak dobro promisliti prije ovakve odluke. Cijeli prijedlog bit će završen u ožujku kada će biti poznato i više detalja.

Datum objave: 24.01.2019.