Autor: Z.S.

Oswald Mosley, političar i plemić, bio je vođa fašističkog pokreta u jednoj od zemalja koje su porazile nacizam u Drugom svjetskom ratu – Velikoj Britaniji. Naslovna fotografija snimljena je 1936. godine u ovoj zemlji.

Prvo javno okupljanje novoosnovane Britanske unije fašista (BUF) održano je 15. listopada 1932. godine na svjetski glasovitom Trafalgar Squareu. Veteran Prvog svjetskog rata i jedan od najtalentiranijih političara svoje generacije, Mosley je od umjerenog političara postao radikaliziran. Prije nego se zainteresirao za fašizam, Mosley je bio član konzervativaca, a zatim i laburista. Kao laburist bio je i vojvodom Lancastera, no dao je ostavku nakon što je središnja vlast odbila njegove ideje za jačanje teškoćama pogođene ekonomije. U tom je trenutku čak postao junakom ljevice.
Oswald_Mosley_and_Benito_Mussolini_1936.jpgMosley i Mussolini (foto: Wikipedia)
Godine 1931. osnovao je New Party (Nova stranka). Godinu kasnije u Italiji se susreo s Mussolinijem, koji ga je priveo fašizmu. Novu stranku preimenovao je 1932. u BUF. Stranka je tvrdila da ima 50.000 članova; privlačna je bila mladim ljudima i onima u područjima propadajuće industrije, a značajno sljedbeništvo imala je u Londonu, Manchesteru i Leedsu. Najopasnije od svega, imali su podršku novina Daily Mail i njihova vlasnika Lorda Rothermera. A i pojedini konzervativci (torijevci) su ih simpatizirali. 

Zanimljivo, stranku je na početku podržavalo i nekoliko Židova. No, nakon prvog antisemitskog govora postalo je jasno u kojem će smjeru politika BUF-a ići. Godine 1934. održan je skup BUF-a na kojem je sudjelovalo 12.000 simpatizera, a došlo je i do nasilja. Mosleyevi crnokošuljaši sukobili su se s ljevičarskim prosvjednicima.

Kako je ekonomija jačala, padala je i podrška BUF-u. Godine 1935. nisu čak niti izašli na izbore. I antisemitizam kao stranačka politika je sve više jačao, kako se tražio krivac za neuspjehe.

Bitka za Ulicu Cable

Godinu dana kasnije, 1936., BUF je organizirao marš kroz Istočni London, u kojem je tad živjelo oko 150 tisuća Židova. Događaj je u povijesti postao poznat kao Bitka za Ulicu Cable. Više od 100 tisuća ljudi okupilo se kako bi spriječilo prolazak fašističkog marša. Iako je policija nasilno željela rasčistiti put za 3000 crnokošuljaša, u tome nisu uspjeli.

Battle-of-Cable-Street-red-plaque.png
Međutim, Mosleyeva stranka uspjela je kapitalizirati na tom događaju, predstavivši se kao nevine žrtve zabrane govora. Mosley je držao govore diljem East Enda i broj članova BUF-a u glavnom gradu porastao je za 2000. Ubrzo je i ime stranke promijenjeno u Britanska unija fašista i nacionalsocijalista, kako bi se pokazala solidarnost s nacistima. Mosley se čak i vjenčao u Berlinu, u Goebbelsovoj kući, te pozvao Hitlera na prijem. Unatoč svemu tome, njegova je stranka na izborima 1936. u East Endu dobila tek oko 20% glasova, mnogo manje od očekivanog.

Prije i početkom rata, BUF se zalagao za izlazak Velike Britanije iz rata, kojeg je nazivao ‘židovskim sukobom’. Godine 1940. BUF je zabranjen. Winston Churchill je vjerovao da će Mosley u slučaju njemačke pobjede biti Hitlerova marioneta u Britaniji. Nakon tri godine u zatvoru, Mosley je pušten 1943. Odselio je iz zemlje 1951. i većinu ostatka života proveo u Parizu. Umro je 1980.

Datum objave: 24.01.2019.