Autor: CroExpress

Njemačka politička stranka AfD u četvrtak će u Bundestagu predstaviti svoj prijedlog zakona o prilagodbi pravila o dječjem doplatku. Riječ je o zahtjevu da se dječji doplatak za djecu EU stranaca koja ne žive u Njemačkoj, prilagodi cijeni života u zemlji u kojoj žive.

Nakon 45-minutne rasprave, o prijedlogu bi se trebao oglasiti Odbor za financije. Kako javlja Focus, prvi prijedlog zakona u listopadu im nije prošao. Sličan prijedlog dao je i CSU prošlog ljeta, no Odbor za financije odgodio je raspravu o njemu na neodređeno zbog stava da je zakon u suprotnosti s europskim zakonima.

Njemačka je u 2018. na ime dječjih doplataka u inozemstvu isplatila više od 400 milijuna eura. Najveći broj korisnika dolazi iz Poljske.

Mediji su u više navrata pisali o ovakvoj inicijativi, koja je nedavno ozakonjena u Austriji, uz prijetnje sankcijama Europske komisije. Povjerenica Europske komisije Marianne Thyssen potvrdila je u rujnu u odgovoru hrvatskoj zastupnici Dubravki Šuici da djeca stranaca koji rade u Europskoj uniji imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici. Unatoč tome, zakon je 1. siječnja u Austriji stupio na snagu.

Vjeruje se da bi dječji doplatak za dvadesetak tisuća korisnika iz Hrvatske bio prepolovljen u slučaju donošenja ovakvog zakona.

Njemački vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (SPD) zatražio je u kolovozu strožu kontrolu isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive izvan Njemačke.

‘Mi radimo na jačanju kontrola i na novom zakonu koji bi poboljšao učinkovitost kontrola’, rekao je Scholz. On je ustvrdio kako najveća većina isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive u nekoj od zemalja Europske unije protječe u redu.

‘U preko 90 posto slučajeva isplate su u redu, no činjenica je da se moramo boriti protiv postojeće zloupotrebe’, kazao je.

On je naglasio kako se njegova stranka bori za to da se dječji doplatak za djecu u EU inozemstvu prilagodi doplatku zemlje u kojoj dijete živi, a ne da se isplaćuje doplatak kao za djecu koja žive u Njemačkoj.

Datum objave: 15.01.2019.