Autor: Nedjelja.ba

Na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 13. siječnja, u županijskoj bolnici u Orašju preminuo je fra Ivo Božić, svećenik franjevac Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Sveta misa zadušnica za pokojnoga fra Ivu je u utorak, 15. siječnja u samostanskoj i župnoj crkvi u Tolisi s početkom u 13:00. Nakon svete mise ukop u samostanskom groblju u Tolisi, javila je FIA.

Fra Ivo je rođen 29. kolovoza 1937. u mjestu Orlovo Polje, župa Gornja Tramošnica, od oca Franje i majke Ruže r. Bošković. Osnovnu školu je pohađao u rodnoj Tramošnici. Franjevačku klasičnu gimnaziju je završio u Visokom, a studij teologije u Sarajevu.

Redovničko odijelo obukao je 14. srpnja 1957. u Kraljevoj Sutjesci, a svečane zavjete je položio 16. srpnja u Sarajevu. Za svećenika ga je u Sarajevu 2. svibnja 1965. zaredio mons. Marko Alaupović, nadbiskup vrhbosanski.

Cijeli svoj svećenički život proveo je u inozemstvu radeći s njemačkim vjernicima, ali i u pastoralnoj brizi za naše vjernike koji su u potrazi za boljim životom otišli u daleki svijet. Najprije je bio pastoralni pomoćnik u Düsseldorfu, zatim župni vikar u župama Essen, Bochum, Gelsenkirchen-Rotthausen, te kao župnik u župama Essen, Wehingen, Dailingen, Pfedelbach i Palling. Posljednje godine života je proveo u matičnom samostanu Tolisa kao župni vikar.

Fra Ivo je bio dobar poznavatelj njemačkog jezika. Godine 1972. je položio državni ispit za tumača i sudskog prevoditelja. S tim znanjem pomagao je našim brojnim iseljenicima u sređivanju papirologije kod njemačkih vlasti te poučavajući njemačkom jeziku.

Svjestan da ga napušta tjelesna snaga vratio se u svoju Tolisu i tu proveo posljednje dane svoga života. ‘Pamtit ćemo ga kao franjevca i svećenika vedra duha, koji je sve do posljednjega trenutka hrabro svjedočio svoju vjeru i sačuvao nutarnju čvrstinu duha, iako je zadnje vrijeme bio pritisnut bolešću. Neka mu dobri Gospodin kojemu je predano služio uzvrati nagradom vječnog života! U ime svih franjevaca Bosne Srebrene najbližoj obitelji pokojnika iskrena sućut. Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!’, istaknula su njegova subraća.

Datum objave: 14.01.2019.