Autor: Hina/CroExpress

U vinkovačkome Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić’ u četvrtak navečer je upriličena svečana praizvedba drame književnika i redatelja Miroslava Međimorca ‘Hrvatski emigranti’ u kojoj autor, kroz sjećanja dvojice emigranata, propituje suvremenu hrvatsku povijest i odnos društva prema emigrantima, koji su iz različitih razloga bili prinuđeni napustiti Jugoslaviju.
Publika u predstavi prati dvojicu dugogodišnjih emigranata koji se po povratku u slobodnu domovinu susreću u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, gdje su odlučili zatražiti uvid u dosjee koje su o njima vodile sigurnosne službe bivše Jugoslavije i u kojima otkrivaju što su o njima pisali njihovi nevidljivi pratitelji, doušnici i agenti.

U predstavi, koju je Miroslav Međimurec i režirao, glume Ivan Brkić, Žarko Savić i Ivan Ćaćić.

‘Čini mi se predstava dobrom. Ovo je prva izvedba pred publikom i uvijek je prisutna nervoza. Onako je kako smo se dogovorili. Predstava je čvrsta iako mi se neki dijelovi čine malo bržim nego što sam zamislio’, rekao je nakon praizvedbe autor i redatelj Miroslav Međimorec dodavši da su Hrvatski emigranti, iako govore o prošlosti, uronjeni u sadašnjicu.

‘Treba govoriti o prošlosti i dok ne raščistimo sa svim ružnim stvarima koje su se događale, nećemo imati niti dobru budućnost. I to je osnovna poruka Hrvatskih emigranata, istaknuo je Međimorec.

Scenografiju za predstavu načinio je Dubravko Mataković, dok je za kostimografiju bila zadužena Piroška Kelemen.

Datum objave: 12.12.2014.