Autor: CroExpress

Sedmog siječnja 1943. godine, u jeku Drugog svjetskog rata, na 33. katu Hotela New Yorker u istoimenom gradu, umro je Nikola Tesla. Preminuo je oko 22:30, usamljen. Bilo mu je 86 godina. Njegovo je tijelo pronašla djelatnica hotela Alice Monaghan. Utvrđeno je da je umro od koronarne tromboze.

Nakon njegove smrti FBI je naredio da se njegove stvari analiziraju, za što su zadužili profesora na MIT-u, Johna G. Trumpa. Nakon trodnevne analize, utvrđeno je da Tesla nije posjedovao ništa što bi u neprijateljskim rukama moglo predstavljati opasnost za SAD.

Njegovom je pogrebu u Katedrali sv. Ivana Evanđelista prisustvovalo oko dvije tisuće ljudi.

794px-Nikola_Tesla%2C_with_his_equipment_Wellcome_M0014782.jpgFoto: Wikipedia
Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom seocetu Smiljanu. Prvi razred osnovne škole Tesla je završio u rodnome mjestu, a ostale u obližnjem Gospiću. Tu je završio i nižu gimnaziju, a školovanje je, nakon jednogodišnjeg prekida (zbog bolesti), nastavio u Karlovcu. Nakon mature, preboljevši koleru i ponovno se oporavljajući gotovo godinu dana, otišao je u Graz na studij tehnike.

Prvu godinu započeo je s najvećom ozbiljnošću i predanošću, učeći najčešće po dvadeset sati dnevno. Nemajući dovoljno novca za završetak studija, Nikola potkraj treće godine napušta Graz i za kraće vrijeme zapošljava se u Mariboru. Zatim je studirao u Pragu. Tada je počelo njegovo potucanje Europom, a poslije boravka u Budimpešti i Parizu, u proljeće godine 1884., kao dvadesetosmogodišnjak otputovao je u New York.

Iz golemog obilja izuma i problema kojima se bavio teško je izdvojiti pa i samo nabrojiti barem i najvažnije. Jer, Tesla je ostvario višefazni sustav izmjeničnih struja, riješio probleme prijenosa električne energije, ostvario načelo rotirajućeg magnetnog polja i među prvima se bavio eksperimentiranjem s elektromagnetskim valovima. Tesla je patentirao više od 700 izuma, od kojih je nekoliko desetaka našlo široku primjenu.

Osim nedvojbenom genijalnošću Tesla se isticao i neobičnim životom. Cijeli je svoj vijek živio skromno i povučeno, i ostao neženja. Bio je visok i mršav, crne kose i plavih očiju, karakterističnog uspravnog držanja koje je zadržao i u dubokoj starosti. 

Datum objave: 07.01.2019.