Autor: CroExpress

Glavni urednik Žive zajednice i istaknuti medijski i kulturni djelatnik u iseljeništvu, Adolf Polegubić, dobitnik je književne nagrade ‘Fra Lucijan Kordić’ Društva hrvatskih književnika i nakladne kuće ZIRAL – Zajednice izdanja ‘Ranjeni labud’ iz Mostara, za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine.

Nagrada je Polegubiću uručena u četvrtak 3. siječnja u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, za njegove četiri nove knjige pjesama: Vršak osmijeha, Snatrenja, Poput Giottova kruga i Ogrlica od kamena, u izdanju Naklade Bošković iz Splita.

Na književni natječaj za nagradu ‘Fra Lucijan Kordić’, koja se svake četiri godine dodjeljuje za djelo koje tematski, na bilo koji način obrađuje život Hrvata koji žive izvan domovine, pristiglo je dvadeset knjiga napisanih u razdoblju od 2014. do 2018. godine.

Bremenit je put svakog Hrvata, koji je iz ovih ili onih razloga napustio, ili napušta Domovinu, a još je bremenitiji za književnika, koji sve to doživljava na svoj način, što je za svoga života svjedočio i hrvatski pjesnik i pastoralni djelatnik u Švicarskoj fra Lucijan Kordić. No, svaka životna situacija može biti i kreativna, darovana za propitkivanje vlastita puta i vlastita razloga izbivanja. Na tragu toga nastale su ove moje nove četiri zbirke pjesama, a rekao bih i najveći dio moga, kako književnog, tako i ukupnog opusa. Veseli me da domovinska književna i kulturna javnost vrednuje hrvatsko izvandomovinsko književno stvaralaštvo, jer se radi o zajedničkoj nam hrvatskoj kulturnoj i duhovnoj baštini utkanoj u cjelovito biće hrvatskog naroda u Domovini i inozemstvu – kazao je, između ostalog, Adolf Polegubić tijekom dodjele nagrade. 

Datum objave: 04.01.2019.