Autor: CroExpress

Posljednji dan u godini nazivamo Starom godinom ili Silvestrovom. Dan je to na koji se pripremamo za doček Nove godine. Naziv Stara godina razumljiv je sam po sebi. A zašto je nazivamo još i Silvestrovo?

Silvestrovo je dobilo ime po svetom Silvestru I. Silvestar I. bio je 33. papa, čiji je pontifikat trajao od 314. do 335. Za njegova je pontifikata rimski car bio Konstantin I. Veliki, koji je prethodno 313. donio Milanski edikt u kojem je objavio da kršćanstvo postaje slobodna religija. O samom Silvestru se zna relativno malo.

Za vrijeme Silvestrovog pontifikata su u Rimu sagrađene neke od najpoznatijih rimskih crkava – Bazilika sv. Ivana Lateranskog, Bazilika svetog Križa Jeruzalemskog i Stara bazilika svetog Petra u Rimu. Također je održan i Prvi nicejski sabor, na kome Silvestar nije sudjelovao, ali je poslao dva izaslanika po imenu Vit i Vicencije, koji su odobrili njegove odluke.

Uz njegovo ime vezane su mnoge pučke predaje. Tako je navodno cara Konstantina izliječio od gube, obuzdao zmaja koji se skrivao u jednog spilji na Kapitolu i u raspravi nadmudrio 141 rabina. Umjetnici ga često prikazuju ga kao zaštitnika stoke i stočne hrane, sa štapom u ruci dok pored njega stoji bik ili vol.

Proglašen je svetim, a spomendan mu je 31. prosinca.

Datum objave: 31.12.2018.