Autor: Fra Zvonko Tolić

Božićno je vrijeme od starine vrijeme darivanja. Ta je tradicija dio naše kršćanske svakodnevnice. Ona je postala i općeprihvaćena norma ponašanja te kulturološka datost i za ostale. Darovima se raduju i oni koji nose Božić u srcu i oni kojima on ne znači. Svi se raduju božićnim darovima. Sitnice ili vrijedni darovi koje darujemo ili primamo u ove božićne dane nešto je po sebi razumljivo, očekivano, dobrodošlo. Možda smo pomalo i podlegli histeriji darivanja i primanja božićnih darova. Možda se ta histerija u nas uvukla kao posljedica potrošačkog društva i raznih, naglašenih, standarda potrošnje. Nekada mahnito kupujemo, a ni sami ne znamo što niti zašto. U podsvijesti nam je da je božićno vrijeme obilja. Ništa nam ne smije nedostajati, niti onima koji su nam na srcu. Onda i postanemo potrošački raspoloženi. I oni koji oskudijevaju Božić žele dočekati u obilju. Jednostavno – Božić je!

No, nama kršćanima Božić znači mnogo više od vanjske, manje bitne manifestacije. Uroniti u dubinu Božića znači uronuti u dubinu Božje ljubavi. On nama postade dar, dar srca, dar sebe. Utjelovio se, postao jedan od nas, rodio se i došao se darovati. A gdje prime Njega kao dar, onda je tu mir koji ne možemo opisati, počesto niti shvatiti. Prožmu nas ovih blaženih dana zrake Božje ljubavi, mira, promišljanja, poticaja i primjera. Čovjek koji je blizu Bogu, osjeti ovih dana milinu nebesku, blaženi spokoj srca i spremnost na mnoga pomirenja. Jednostavno, čovjek koji želi živjeti u blizini i toplini betlehemskih jaslica ovih dana naprosto je drugačiji, mirniji, bolji, pobožniji, darežljiviji.

Nastojmo se i mi ovih dana pitati o svojim životnim stazama kojima hodimo. Razmišljajući da je On nama dar, upitajmo se jesmo li na njegovu tragu i poklanjamo li sebe na način na koji je On to činio? Obilje u kojem živimo ovih dana, je li obilje našeg srca? Jesmo li mi jedni drugima dar? Hoćemo li obradovati jedni druge time da budemo bolji, da slijedimo Boga u ljubavi?

Mnogo je pitanja koja ćemo, svatko na svoj način i u svome srcu, ovih dana postavljati o onome što jesmo, o radostima i bolima koje nas opterećuju. Ali jedno trebamo znati, Betlehemsko Dijete nosi nam snagu, ljubav, pokazuje put i usmjerava nas da i mi činimo tako. Istinska radost života je u Božjoj blizini. On nam sebe donese kao dar. Uživajmo u tom daru, živimo od njega i nastojmo samo svoj život grijati na toplini Njegove ljubavi i darovanosti. Samo tako ovaj Božić i svaki Božić nam je istinski proživljen. Zapravo, ako tako živimo, onda nam je i svaki dan života koji živimo Božić. Neka nam bude tako i neka nas grije ljubav Božja, da možemo biti Njegovi svjetionici u ovome svijetu i ovome svijetu!

Datum objave: 26.12.2018.