Autor: Stjepan Bingula

Puno ljudi na društvenim mrežama zgraža se nad onima koji opominju osobe i poslodavce koji se bave zapošljavanjem na crno, bez potrebnih papira i radne vize.

Racije se zadnjih dana pojačano događaju i svatko tko o tome razmišlja treba dobro razmisliti hoće li prihvatiti posao ‘na crno’. Jer, jasno je da pri tome ne radite kod kvalitetnog poslodavca. Kvalitetni poslodavci ne zapošljavaju na crno.

Oni vam ne uplaćuju socijalna davanja. Osim toga, takav poslodavac vara i na isplati plaća i nerijetko se događa da taj zarađeni novac nikada ne dobijete. One koji razmišljaju o radu na crno nitko ne opominje zato jer je na njih ljubomoran nego zato što krše zakon – nitko ne želi da se uvale u probleme, novčane kazne, zabrane ulaska u EU, čak i zatvor.

Svaka osoba koja dolazi iz zemalja koje obično nazivamo balkanskima ima mogućnost legalno raditi u Njemačkoj, ako to želi. Izgovor da se termini za dobivanje vize dugo čekaju nisu valjani jer niste prekjučer došli na ideju da idete u Njemačku.

Upravo sam prije nekoliko dana naletio na oglas u kojem čovjek traži posao na crno jer nema vizu niti termin za nju, jer nije podnio zahtjev za terminom. On traži posao već godinu dana. Što vam to govori? Čista nemarnost i lijenost.

Naletio sam i na primjer žene koja je, navodno, 10 godina radila kao njegovateljica na crno. Viza joj nije bila zanimljiva jer je ovako više zaradila. A sad je prinudno pet godina u Srbiji.

U Njemačkoj se ne zapošljava na ‘guranje’ nego preko kvalifikacija i znanja. A mnogi se ne trude baš pronaći posao nego se oslanjaju na nekog drugog. U balkanske glave nikako da uđe logika da se sami moraju istinito i kvalitetno predstaviti, a ne se oslanjati na to da će ih drugi preporučivati. Većina smatra da se i u Njemačkoj posao dobiva preko strica, ujaka i sl.

Da, poneki put se pošalje i 1000 molbi, znam i takve ljude. Ali 1001. molba im uspije pa dobiju posao.

Zaboravite onu izreku ‘sit gladnom ne vjeruje’. Odavno je ofucana. 


O autoru

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj‘ i ‘Moj život sutra…Njemačka‘.



Datum objave: 10.12.2018.