Autor: CroExpress

Potomak hrvatskih iseljenika, Stipo Dolibašić (21), proglašen je nedavno najboljim njemačkim prodavačem u pekari. Riječ je o strukovnoj nagradi koja se dodjeljuje nakon natjecanja na lokalnoj, a zatim na nacionalnoj razini.

Stipo radi u obiteljskoj pekari Frank u Sindelfingenu. Njegova šefica kaže da ondje nije pronašao samo posao već i svoj poziv. Ovaj je mladić rođen u Tübingenu; otac mu je stigao za vrijeme Domovinskog rata, a majka je već živjela ondje, piše Tagblatt. Tamo je završio srednju školu, Mathilde-Weber-Gymnasium. Iako gimnazijalac, želio je raditi posao u kojem će biti u kontaktu s ljudima. Na posao putuje svakodnevno iz Hirchaua. Ako radi od 5, od kuće kreće oko 4 sata.

Stipo je do nagrade došao nakon što je prošao kvalifikacije u Stuttgartu, nakon čega je uslijedilo nacionalno natjecanje u Weinheimu. Od natjecatelja se tražilo da postave izlog, snađu se u raznim situacijama kod prodaje, zapakiraju poklone… Osvajanje ovog natjecanja osobito je razveselilo njegovu majku. ‘Plakala je od sreće‘, kaže Stipo.

Stipo u Hrvatsku dolazi na odmor ljeti. Ima velike planove za budućnost – želi završiti školu za poduzetničku ekonomiju, a zatim za upravitelja prodajom na Pekarskoj akademiji u Weinheimu te, u budućnosti, zauzeti neku vodeću poziciju. ‘Ja sam netko tko uvijek stremi k ostvarenu ciljeva, ali si uzmem vremena’.

Datum objave: 04.12.2018.