Autor: CroExpress

Dean Tomić iz Pule u šestom se desetljeću života odlučio na veliku promjenu. Iz Hrvatske je preselio u Berlin. Umjesto upravljanja kioskom, sad radi u struci.

Tomić je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Godinu je dana radio u struci, nakon čega je odlučio otvoriti obrt. Bio je vlasnik kioska dvadesetak godina.

Zašto Njemačka, a ne Hrvatska, upitali su ga u Glasu Istre.

– Da se pitaju moji studentski kolege, sada ljudi na vodećim pozicijama u Puli i Istri, ja ne bih mogao zaraditi ni za burek, ali budući da se sada pitaju Nijemci, imam mjesečni prihod koji za realnu konzumaciju života ne mogu potrošiti. Jer, realno, ne treba ti 100 pari cipela mjesečno. Sad sam Puljanin s berlinskom adresom. Goran Bare bi rekao, samo stoj na svjetlu i doći će kraj tami – kaže Tomić.

Od bivših kolega nije dobio podršku i mislili su da u Njemačkoj neće uspjeti. No, kako kaže, u baznoj se tehnici nije ništa promijenilo.

– Svi zakoni u matematici su isti. Zakoni mehanike isti, statika, kinematika, dinamika, nauka o toplini, mehanika fluida, nauka o čvrstoći, teorija oscilacija i drugo – što se promijenilo? Brzina svjetlosti i brzina zvuka iste, apsolutna nula i dalje na minus 273,16 Celzijusa, čelik istog kemijskog sastava ima istu čvrstoću na vlak, tlak, savijanje, torziju i odrez, kao i ranije. Tražim i ne mogu naći što se promijenilo. Promijenio se izgled automobila, karoserija, ali to je dizajn. Motor u njemu i dalje radi na ista četiri takta: usis, kompresija, ekspanzija, ispuh – kaže on.

Cijela priča objavljena je u tiskanom izdanju Glasa Istre.

Datum objave: 30.11.2018.