Autor: Hina/CroExpress

Švicarska se pridružila sve većem broju država koje neće potpisati UN-ov globalni sporazum o migracijama u prosincu, najavila je vlada te države u srijedu. Svoje protivljenje kompaktu izrazili su dosad Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael, Australija i Sjedinjene Države.
Švicarska vlada objavila je kako ‘želi odgoditi konačnu odluku kako bi pričekala zaključke parlamentarnih rasprava‘. Izostanak podrške tom sporazumu u Švicarskoj značajan je jer je švicarski izaslanik u Ujedinjenim narodima Jürg Lauber jedan od dvojice glavnih pregovarača tog pakta.

Švicarski protivnici dogovora strahuju kako bi njegovi neobavezni politički ciljevi s vremenom mogli biti interpretirani kao pravne obaveze. Među njima su konzervativna Narodna stranka, najveći politički pokret u državi, kao i liberalni i parlamentarci desnog centra.

Članice UN-a trebale bi se okupiti 10. i 11. prosinca u marokanskom gradu Marakešu kako bi potpisale taj sporazum.

Taj dokument kontroverzan je u mnogim zapadnim zemljama, osobito u onima na čijem su čelu konzervativne vlade. 

Kritičari Marakeške deklaracije tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.

Datum objave: 22.11.2018.