Autor: CroExpress

Vežući više mjeseci ogromnu srpsku vojnu silu za područje Vukovara njegovi branitelji su Hrvatskoj dali toliko dragocjeno vrijeme i prostor za stvaranje vojske neophodne za obranu opstojnosti države. Uništivši ogromnu količinu srpskih vojnih potencijala, materijalno, politički i psihološki znatno je oslabljen agresor. Evo kako je izgledala bitka za Vukovar i kasnija okupacija u brojkama.
1800 branitelja sudjelovalo je u obrani Vukovara. Oko 60% bili su stanovnici Vukovara, a ostalo su bili domoljubi iz ostalih dijelova Hrvatske i BiH. Od toga je nekoliko stotina pripadnika Zbora narodne garde i policije, te oko 1000 dobrovoljaca bez vojnog iskustva. Branitelji su imali izrazito skromno naoružanje: poluautomatske i automatske puške, nekoliko mitraljeza i topova, nešto jednostavnog protuoklopnog oružja. Snabdijevanje oružjem, hranom i sanitetskim materijalom odvijalo se jedno vrijeme uskim koridorom kroz kukuruzište kraj sela Marinaca i Bogdanovaca.

Oko 600 branitelja je poginulo. Oko trećine se uspjelo probiti iz grada, a ostali su zarobljeni ili ranjeni.

Stotine tisuća projektila razarali su grad. Brojna tragična svjedočenja preživjelih i dnevna izvješća vukovarskog radija govore o nevjerojatnom herojstvu i patnjama svih koji su do kraja ostali u Vukovaru. Civilni i sanitetski život odvijao se u podrumima. Vukovarska bolnica bila je najveća ratna klinika. Nedostajalo je hrane i sanitetskog materijala. Mrtvi se nisu mogli pokapati zbog stalne kiše granata.

Tri mjeseca Vukovar se odupirao jugočetničkom agresoru. Iako je, prema svim pokazateljima, agresor trebao ‘pregaziti’ Vukovar za nekoliko dana.

300 i više tenkova i oklopnih transportera uništili su branitelji u fascinantnom pokušaju obrane grada od višestruko snažnijeg neprijatelja.

5000 do 7000 četnika i vojnika JNA poginulo je tijekom opsade grada. 20 do 30 tisuća, procjenjuje se, ih je ranjeno.

18.11.1991.
agresorska vojska ulazi u razrušeni Vukovar.

7000 Hrvata odvedeno je u srbijanske logore. Ondje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Veliki broj logora još nije otkriven, tako da se još uvijek ne zna koliko je osoba iz Vukovara za uvijek nestalo.

Datum objave: 18.11.2018.