Autor: CroExpress

Anesteziolog u klinici u Donauwörthu optužen je da je zarazio svoje pacijente hepatitisom C. U opasnosti je oko 1300 ljudi.
Klinika poziva pacijente koji su operirani pod anestezijom između 22.11.2016. i 24.4.2018. da se testiraju. Svi oni koji su u opasnosti bit će obaviješteni. Od njih 752 koji su to dosad učinili, najmanje 45 ih je pozitivno na bolest, prenosi Focus.

Istraga je započela kad je jedan obiteljski liječnik prijavio tri slučaja zaraze hepatitisom C. Svi su imali jednu stvar zajedničku – liječili su se u navedenoj klinici, javlja Bild. Klinika je ubrzo identificirala zaraženu kiruršku opremu i osobu koja ih je koristila.

Javno tužiteljstvo u Augsburgu sada istražuje slučaj. Još se sa sigurnošću ne zna je li 53-godišnjak djelovao namjerno. On je nakon tretmana izliječen od hepatitisa. Navodno je bio i ovisnik o drogama i imao psiholoških problema.

Hepatitis je virus koji može napasti i oštetiti jetru i dovesti do različitih komplikacija koje mogu zahtijevati transplantaciju jetre. Prenosi se putem krvi, s čovjeka na čovjeka. U većini je slučajeva izlječiv pa je važno pomoć potražiti u ranoj fazi bolesti. 

Datum objave: 08.11.2018.