Autor: CroExpress

Određen broj njegovateljica iz zemalja bivše Jugoslavije koje nisu članice Europske unije, u Njemačkoj rade na crno. O tome smo pisali u nekoliko navrata:
>>> Pojedinci iz Hrvatske i okolnih zemalja odlaze kao njegovatelji u Austriju i Njemačku pa se iživljavaju na nemoćnim starcima
>>> SANJINA ISPOVIJEST ‘Svetlana mi je obećala posao njegovateljice u Njemačkoj; na benzinskoj je uzela proviziju i ostavila me u motelu, bez posla’

Kako smo se ovih dana osvjedočili u jednoj od Facebook grupa u kojoj se okupljaju njegovateljice i one koje to žele postati, njihove metode ‘preveniranja’ da ih se uhvati izgledaju otprilike ovako. Objavila ih je jedna od ‘istaknutih’ članica te grupe.

‘Ne znam što raditi kad vas uhvate da radite na crno, ali mogu kazati što treba uraditi da do toga ne dođe. Preventiva na prvom mjestu.
Kada vadite osiguranje, izvadite jedno na dva do pet dana i to osiguranje ćete pokazati na granici, a drugo osiguranje ćete imati na jedan, dva, dva i pol mjeseca, ovisno o tome koliko namjeravate ostati. Tako ćete zaštititi prije svega sebe.
Drugo što je jako važno je to da, kada dođete u obitelj, obavite razgovor i kažete da vi radite kod njih na crno (većini obitelji agencija niti ne kaže pravo stanje već to prešute), a onda, da vas obitelj ne bi mijenjala, objasnite kako je to bolje za njih jer dosta uštede itd. Dogovorite se da, ako netko prijavi i dođe kontrola, vi ste, kao, prijatelj u posjeti. Sa susjedima, naravno, ne pričate ni o čemu.
To negdje pali, a negdje obitelj želi da je sve legalno. To morate unaprijed s agencijom dogovoriti. Obitelj gdje sam čuvala djeda, kad je čula da sam tu na crno, odmah je zvala agenciju i tražila ugovor sa mnom, kako bi prvotno sebe zaštitila, a onda i mene. G.R. im je poslao ugovor u vidu 5-6 papira koji ne bi bili valjani nigdje, ali njih je umirilo.
Prije nego se ode, treba se dobro raspitati, a kada dođe do prijevare (vjerojatno, kada se otkrije, nap.ur.), mislim da se teško može nešto uraditi.’ 

Datum objave: 05.11.2018.