Autor: Z.S.

Čabarska grupa Na Knap odlučila je pokrenuti crowdfunding kampanju kako bi sakupili novac za snimanje prvog albuma, jedinstvenog po tome što će se na njemu pjevati na čabarskom dijalektu, zaštićenom hrvatskom kulturnom nematerijalnom dobru.

Kako kaže Saša Ožbolt, jedan od dvojice članova grupe, riječ je o dijalektu koji zbog iseljavanja pomalo izumire. U svojim rock i blues pjesmama oni ga promoviraju i pomažu da opstane. ‘U Hrvatskoj nas nitko ne razumije‘, kaže Josip, drugi član benda.

Prvotna ideja bila je obraditi tradicijsku glazbu Gorskog Kotara na rock i blues način, ali na kraju su odlučili raditi autorske pjesme, kojih su dosad napravili tridesetak. Snimili su i osam amaterskih video spotova. No, došlo je vrijeme za snimanje profesionalnog glazbenog albuma na kojem će biti deset pjesama. Snimit će i jedan video spot. 


‘U Na Knapu smo dobili nešto fenomenalno’

‘Ako je išta u hrvatskoj dijalektologiji teško, onda su to sigurno čabarski govori. Ali, evo, ja sam imala sreću upoznati jedan bend koji mi je približio te govore i rastumačio mi ono što studirajući nisam mogla naučiti’, kaže Ivana Kurtović Budja, hrvatska dijalektologinja, o radu ove dvojice glazbenika.

‘U Na Knapu smo dobili nešto fenomenalno, govore gorskokotarskog kajkavskog dijalekta na jedan pristupačan i svima razumljiv način. Mislim, razumljiv u glazbenom smislu jer jezično je dosta težak’, tumači Budja.

Zauzvrat nude lijepe poklone

Kao zahvalu za financijsku pomoć u ovoj kampanji, Na Knap nudi šalice, majice, sudjelovanje u video spotu pa čak i vikend smještaj u Čabru ili privatnu svirku, za one najizdašnije.

Govor čabarskog kraja (područje današnjega grada Čabra) jedan je od najsloženijih, najinteresantnijih i najarhaičnijih govora kajkavskog dijalekta u Hrvatskoj. Domaći govor čabarskog kraja (Gerovo, Tršće, Prezid, Čabar i Plešce) stoljećima se dobro sačuvao zahvaljujući zatvorenosti, prometnoj izoliranosti i neznatnim naseljavanjima iz susjednih govornih područja. U današnje vrijeme ugrožava ga iseljavanje i sve manji broj govornika, a prije tri godine proglašen je zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. 

Ako želite pomoći Na Knapu, to možete učiniti OVDJE

Datum objave: 05.11.2018.