Autor: Hina/CroExpress

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) premijerno će u utorak 16. prosinca biti postavljena predstava ‘Petar Pan’ u režiji istaknutog slovenskog redatelja za djecu Roberta Waltla, najavljena kao suvremena verzija poznatog predloška i ‘veliki spektakl idealan za adventsko vrijeme’.
Predstava je nastala prema djelu škotskog pisca Jamesa Matthewa Barriea u dramatizaciji Ivora Martinića koja ‘potencira tvrdoglavu prirodu Barrijeva jezika, te se obraća i današnjoj publici preko jednostavnih i učinkovitih intervencija’, ističe se u najavi.

Petar Pan jedan je od najzanimljivijih likova dječje književnosti. Prvi se put pojavljuje u Barrijevu romanu Mala bijela ptica (1902.), a glavni lik postaje u drami Petar Pan, dječak koji nije želio odrasti praizvedenoj 1904., za kojom je uslijedio nastavak Petar Pan u Kensington Gardensu (1906.). Predstavu je zbog velike popularnosti Barrie 1911. pretočio u roman pod nazivom Petar i Wendy, u nas preveden kao Petar Pan.

Redatelj poznat po suvremenim i inovativnim redateljskim iščitavanjima poznatih bajki, Waltl je liku hrabrog sanjalice koji odbija odrasti odlučio pristupiti iz suvremene perspektive i predstaviti ga u sasvim novom svjetlu, postavljajući pitanja ‘što uopće znači odrasti?’, ‘koje to odgovornosti nosi?’, te ‘tko se uopće može nazvati odraslim?’, stoji u najavi.

Waltl u predstavi također preispituje ulogu roditelja u sazrijevanju djece, ali se prisjeća i zašto je tako lijepo biti dijete, te zašto ne bismo smjeli ‘zaboraviti letjeti’.

U najnovijoj produkciji slavne bajke Petra Pana glumi Vedran Živolić, njegovu prijateljicu Wendy Anja Đurinović, vila Zvončica je Doris Šarić Kukuljica, a Kapetan Kuka Frano Mašković.

U predstavi još glume Urša Raukar, Pjer Meničanin, Petar Leventić, Danijel Ljuboja, Dora Polić Vitez, Hrvojka Begović, Kristijan Ugrina, Milivoj Beader, Marko Cindrić, Filip Vidović i Lukrecija Tudor.

Scenografiju je osmislio priznati francuski scenograf Jean Guy Lecat, stalni suradnik Petera Brooka, dok je skladatelj i autor songova Arsen Dedić. Dramaturg predstave je Ivica Buljan, kostime kreira Ana Savić Gecan, a koreografkinja je Selma Banich.

Robert Waltl smatran je jednim od najistaknutijih slovenskih redatelja za djecu, čije predstave svojim ‘dramaturškim maštovitostima, atraktivnim kostimima, lako pamtljivom glazbom i odličnim koreografijama’ nude ‘ležeran, duhovit, prpošan i vedar’ pogled na poznate priče iz djetinjstva. U ZKM-u je režirao neke od svojih ponajboljih predstava za djecu, 2005. Malu sirenu, te 2011. Ružno pače.

‘Waltlovo uprizorenje Petra Pana bit će pravi spektakl, dobrodošao u predbožićno vrijeme’, stoji u najavi.

Datum objave: 05.12.2014.