Autor: CroExpress

Prije 44 godine kod Gospića su ubijeni Ivan Matičević i Mate Prpić, dvojica hrvatskih gerilaca koji su željeli pokrenuti oružani ustanak kako bi srušili Jugoslaviju.

Matičević i Prpić bili su pripadnici Hrvatskog revolucionarnog bratstva, organizacije koja je bila osnovana 1961. u Australiji i koja je djelovala i u Europi te u SAD-u. Osnovni cilj HRB-a bilo je oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Ovaj je dvojac djelovao tijekom nekoliko godina. Živjeli su u Njemačkoj, a u diverzije su se zapućivali u Hrvatsku. Ondje su navodno izvodili akcije raznih vrsta, kao što su bombaški napadi na vojne i milicijske ustanove, sve do likvidacija UDBA-inih oficira.

Malo nakon jedne takve akcije oboje su poginuli 29. listopada 1974. kod Gospića. U ‘Vjesniku’ od 3. 11. 1974. objavio je zagrebački Stekretarijat za unutrašnje poslove da su na Velebitu 29. 10. 1974. ubijena dva, kako su ih nazvali, ‘ustaška terorista’, koji su 1972. bili ubili zapovjednika milicije Đuru Uzelca. U sukobu s njima stradao je i Milan Vučimić, pripadnik specijalne milicijske jedinice koja je došla iz Zagreba kako bi pomogla mjesnim vlastima u likvidaciji ovog dvojca.

Datum objave: 29.10.2018.