Autor: Josip Mayer

Kao jednom od pripadnika hrvatskog naroda, moralna mi je i ljudska dužnost da upozorim ne neke opasnosti koje bi nas mogle još više osiromašiti, nego što trenutno jesmo. Kada bih znao kuda nas usmjeravaju veliki moćnici, mogao bi točno reći kako će Hrvatska izgleda za 10 godina.

Ali mogu predvidjeti. Ovakav scenarij nam je skoro već za vratom. Iseljeničkih kuća će biti uskoro na prodaju za još veću bagatelu nego danas. Riječ je o kućama iseljeničke generacije starosti od 60 godina nadalje za koju se najčešće govori da je bila bauštelska, radnička, ali i stvaralačka. Radi se o njihovim kućama i imanjima.

Neće se prodavati samo kuće i imanja ‘starih’ iseljenika, nego i domaćih ljudi čija djeca se sve više masovno iseljavaju iz Hrvatske, a kod kuće ostaju stari i nemoćni. Negdje sam pročitao da će hrvatski sustav zabraniti odlazak iz zemlje onima koji iza sebe ostavljaju djeda ili baku?

Sve se više govori i piše o brandingu Hrvatske. Stvarno nemam petlje pretpostaviti kako će ta misija izgledati, ali sam vrlo zabrinut za to kakva će nam Hrvatska biti za 10 godina.

Mnogi će plakati za svojim imanjem, a oni drugi već sada maste brkove s dobrim ulovom. Pogotovo prodavači i kojekakvi mešetar, dokle hrvatski sustav spava.

Slažem da bi naša Republika trebala osnovati posebno političko-gospodarsko-znanstveno tijelo (što više ne bi smjelo dugo trajati) sa suradnicima iz dijaspore i domovine, koje bi izradilo, uz domaći, i iseljenički ulagački model, za sve jednako, sa više poreznih olakšica. Uz to, trebalo bi konkretizirati sve te misli i prijedloge iznesene u smislu jedne brošure ili zbornika.

Ako to se ne učini čim prije i stavi pod goruću problematiku, Hrvatska će se pomalo urušavati u zemlju beznađa iz kojeg nam nema izlaska.

Datum objave: 22.10.2018.