Autor: Hina/CroExpress

Vodstvo Kršćansko-socijalne unije (CSU) odlučilo je započeti pregovore s predstavnicima stranke Slobodni birači o formiranju vlade u saveznoj pokrajini Bavarska, prenose njemački mediji u četvrtak pozivajući se na izvore iz vodstva CSU-a.

Nakon što su u srijedu obavili pripremne razgovore sa strankom Zeleni i Slobodnim biračima, čelništvo CSU-a u četvrtak se je odlučilo za početak pregovora sa Slobodnim biračima.

Bavarski premijer i član predsjedništva CSU-a Markus Söder je, odmah nakon nedjeljnih izbora na kojima se pokazalo da CSU više ne raspolaže većinom u pokrajinskom parlamentu, pokazao spremnost na koaliciju sa Slobodnim biračima.

Isto je odmah nakon izbora signalizirao i predsjednik Slobodnih birača Hubert Aiwanger.

‘Trenutno ne vidimo neke prepreke za suradnju s CSU-om’, rekao je Aiwanger u srijedu nakon pripremnih razgovora s predstavnicima CSU-a.

Slobodni birači, koji su na izborima u nedjelju osvojili 11,6 posto glasova, politički zastupaju stajališta umjerenog centra te se njihovi ciljevi u mnogim segmentima poklapaju s programom konzervativnog CSU-a.

Stranka Zeleni, koja je na izborima u Bavarskoj, s osvojenih 17,5 posto glasova, postala druga po redu stranka u Bavarskoj, izrazila je razočaranje odlukom CSU-a da započne pregovore sa Slobodnim biračima.

CSU propušta priliku za nov početak u Bavarskoj’, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Zelenih u bavarskom parlamentu Ludwig Hartmann.

Na izborima u nedjelju stranke demokršćansko-socijaldemokratske vladajuće koalicije na saveznoj razini, doživjele su povijesni poraz. CSU, sestrinska stranka demokršćana Angele Merkel (CDU) je s osvojenih 37,2 posto izgubio 10 posto glasova i time apsolutnu većinu koju je imao u Bavarskoj, a socijaldemokrati SPD-a po prvi put u povijesti su s osvojenih 9,7 posto pali ispod granice od 10 posto.

Datum objave: 18.10.2018.