Autor: CroExpress

Što čitatelji željni tiskovina na hrvatskom jeziku mogu čitati ako se nađu na željezničkim kolodvorima u Münchenu, Augsburgu, Salzburgu i Freilassingu kraj Salzburga?

Kako nas je put u četvrtak nanio u ova mjesta, provjerili smo situaciju na tamošnjim kioscima. I ona definitivno nije blistava.

Oko pola 11 ujutro na glavnom željezničkom kolodvoru u Münchenu situacija je bila ovakva, tek nekoliko primjeraka hrvatskih novina:

1


2

Oko 13 sati u Salzburgu otužna slika, samo jedan primjerak jednih novina (7dnevno) na hrvatskom jeziku. Prodavač nam kaže kako već dva dana ništa nije stiglo iz Hrvatske. U ovom gradu živi oko 15.000 Hrvata:

4 Salzburg oko 13 sati

U obližnjem Freilassingu situacija nije ništa bolja što se opskrbljenosti tiče, a pitanje je kakva je i što se tiče prodaje:

5 Freilassing

Po povratku u München, oko 20 sati, situacija je sljedeća:

6 Munchen 20 sati

Drugih tiskovina koje se tiskaju u Njemačkoj ovdje nema za kupiti.

I na kraju, Augsburg nešto nakon 21 sat. Slobodna Dalmacija, kaže nam prodavač, ne dolazi dnevno već povremeno u malom broju. Ostao je jedan primjerak Večernjeg lista na oko 7000 tamošnjih Hrvata te jedan primjerak 7dnevnog ‘izgubljen’ među tiskovinama država ‘zapadnog Balkana’.

Augsburg 21 sat


Augsburg

Čini se kako su digitalne tehnologije jednostavno izgurale klasične novine. Iseljenički tisak, koji je nekad bio poveznica Hrvata diljem dijaspore, polako umire.


Datum objave: 28.09.2018.